O Siriji paralelno sa Ženevom-2 će se održati i Kuvajt-2 (Deo 1)

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Siriji paralelno sa "Ženevom-2" će se održati i "Kuvajt-2" (Deo 1)

26.11.2013. -

Tenzije na Bliskom istoku su počele donekle da jenjavaju nakon nekoliko važnih dogovora vodećih svetskih igrača. Nakon uspeha ruske inicijative o hemijskom razoružanju Sirije, ovog vikenda je usledio i dogovor o nuklearnom programu Irana. Sledi sazivanje mirovne konferencije o Siriji u Ženevi.

O pripremama konferencije o Siriji u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Rusije" govorio je zamenik premijera, ministar spoljnih poslova Kuvajta, član vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dinastije Sabah Halid al-Sabah.

Kakvo rešenje kompleksnog sirijskog problema vidite u Kuvajtu?

- To je zaista veoma kompleksan problem. Međunarodna zajednica radi na njegovom rešavanju više od dve i po godine. Kuvajt, kao predsedavajući Saveta ministara Arapske lige, učestvovao je na prvoj konferenciji o Siriji u Ženevi u junu 2012. Sada radimo na sazivanju druge konferencije.

Mi smo uvek govorili da su posledice onoga što se dešava u Siriji destruktivne ne samo za tu samu državu, već i za njene susede, za čitav region. I već vidimo te posledice. Uzmite samo problem izbeglica - njihov protok unutar zemlje, kao i u druge zemlje se povećava. Broj sirijskih izbeglica se računa na milione.

Kako ocenjujete pripreme za konferenciju "Ženeva-2" o Siriji?

- Konferencija "Ženeva-2" o Siriji je potrebna. Potrebno je tražiti političko rešenje za Siriju. Moguće, da diskusije o nekim detaljima predugo traju. Nadamo se da će se, konačno, datum konferencije moći odredi u narednim danima na sastanku međunarodnih posrednika u Ženevi, gde će zemlje kao što su Rusija, SAD i druge razgovarati o pripremama za ovaj važan događaj. Izlaz za Siriju je moguće naći samo kroz mirne pregovore.

Na kraju, u Siriji treba formirati prelazno izvršno telo, koje bi trebalo da ima svu vlast u rukovođenju zemljom. Političko rešenje će spasiti Siriju od nastavka patnji i razaranja.

Šta znači "treba da ima potpunu vlast"? Znači li to da vodeća uloga sirijskig predsednika Asada treba da bude smanjena?

- Ova i druga pitanja treba da se rešavaju putem pregovora između opozicije i delegacije vlade Sirije uz posredstvo drugih država. O prelaznom procesu u Siriji, govorilo se na kraju prošlogodišnje konferencije "Ženeva-1". Samo razgovori o detaljima, uključujući i ovlašćenja prelazne vlade, oduzeli su mnogo vremena, zbog čega je sazivanje "Ženeve-2" više puta odlagano. Što veće razumevanje se pri tome pokaže, brže će se pronaći rešenje za Siriju.

Ruska inicijativa o hemijskom razoružanju Sirije je smanjila napetosti i pomogla da se ukloni sa dnevnog reda vojni napad na zemlju. Međutim, neki od vaših suseda u Persijskom zalivu su bili nezadovoljni time, na primer, Saudijska Arabija. Kakav je stav Kuvajta?

Svaka vojna akcija bi samo dodatno zakomplikovala situaciju u regionu. Rezultat bi bio sveukupna anarhija na Bliskom istoku. Teško je zamisliti do čega je to moglo dovesti. Sada želimo da svi, a posebno Sjedinjene Države i Rusija, ulože još više napora u pronalaženju mirnog puta za rešavanje sirijskog problema. Veoma je važno da smo uspeli da postignemo dogovor o proceduri hemijskog razoružavanja Sirije. Ali, takođe je veoma važno da se zaustavi krvoproliće u Siriji.

Vaša Ekselencijo, u narednoj, 2014, Kuvajt će sazvati veliku međunarodnu donatorsku konferenciju za Siriju. Zašto na nju ne bi pozvali i same učesnike u sukobu?

- Prva međunarodna donatorska konferencija je održana u januaru ove godine u Kuvajtu. Zahvaljujući njoj prikupljena je i upućena velika pomoć sirijskom narodu. Ljudi u samoj Siriji i sirijske izbeglice jako stardaju. Njima je potrebna pomoć. Humanitarna pomoć je potrebna paralelno sa naporima za okončanje krvoprolića.

Kuvajt redovno pruža takvu pomoć. I apelujemo na sve ostale da u roku ispunjavaju svoja ranija obećanja, kako bi se na sledećoj donatorskoj konferenciji obezbela nova pomoć Sirijcima.

Nakon prve konferencije, generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na emire Kuvajta da održe još jednu takvu konferenciju u januaru 2014. Tako će o Siriji paralelno sa "Ženevom-2" biti održan i "Kuvajt-2".

Što se tiče sastava učesnika, to će, kao i prvi put, odrediti generalni sekretar UN. Sa svoje strane, mi ćemo učiniti sve da ovaj događaj bude ponovo uspešan kako bi sirijski narod osetio tu pomoć.

Jelena Suponjina,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.