Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2020, 17:10

Netanjahu pozvao na ponovno uvođenje sankcija protiv Irana

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu apelovao je danas na svetske sile da ponovo uvedu oštre sankcije protiv Irana, obećavši se da će zaustaviti regionalnu "agresiju" Teherana nekoliko sati posle još jednog smrtonosnog udara za koji se veruje da ga je izveo Izrael na proiranske borce u Siriji.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)je zaključila da je Iran odbio da dozvoli inspektorima agencije pristup do tajnih mesta gde je Iran sprovodio tajnu nuklearnu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vojnu aktivnost", rekao je danas Netanjahu na početku sednice vlade u Jerusalimu.

IAEA je u petak rekla da je Iran akumulirao skoro osam puta više obogaćenog uranijuma od limita koji je dozvoljen na osnovu sporazuma iz 2015. i da mesecima nije dopuštao inspektorima da idu na mesta gde je moglo biti nuklearne aktivnosti.

Netanjahu je optužio Iran za "sistematsko kršenje svojih obaveza skrivanjem mesta, obogaćivanjem fisionog materijala i na druge načine".

"U svetlu tih otkrića međunarodna zajednica mora da se pridruži SAD u ponovo uvede parališuće sankcije Iranu", rekao je Netanjahu.

Sporazum o ograničavanju iranskih nuklearnih aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija potpisale su SAD u vreme kada je američki predsednik bio prethodnik Donalda Trampa, Barak Obama, zajedno sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom.

Iran je postepeno odustajao od svojih obaveza na osnovu tog sporazuma u odgovoru na jednostrano Trampovo povlačenje iz tog dokumenta i ponovno uvođenje sankcija.

Teheran je optužio preostale potpisnike da ga nisu dovoljno podržavali posle povlačenja Vašingtona.

Netanjahu je danas ponovio da će se Izrael suprostaviti iranskoj agresiji i "neće dozvoliti da Iran dobije nuklearno oružje".

Izraelski lider je takođe najavio da će Izrael "delovati sistematski protiv pokušaja Irana da se vojno učvrsti" na granicama jevrejske države.

Kasno sinoć najmanje 12 iračkih i avganistasnkih boraca u proiranskoj bazi u provinciji Deir Ezor u Siriji poginulo je u osam udara neidentifikovane letelice.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji nije identifikovala letelicu ali je rekla da je, po svoj prilici, Izrael izveo napad.

Izrael je izveo stotine napada ciljajući, između ostalog, snage koje podržava Iran u Siriji.

Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše jučerašnji udar.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.