Napadnuta američka ambasada; Nema žrtava, šteta mala

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 22:58

Napadnuta američka ambasada; Nema žrtava, šteta mala

Na prostrani kompleks američke ambasade u Bagdadu izveden je raketni napad, u kojem nije bilo žrtava a šteta je omanja, saopštili su zvaničnici SAD i Iraka.

AP ukazuje da je ovo prvi napad na tu ambasadu otkako je krenuo rat između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Kompleks se nalazi na zapadnoj obali reke Tigar, u jako utvrđenoj zelenoj zoni glavnog grada Iraka u kojoj su su i zgrade iračke vlade i strane ambasade.

Napad je bio propraćen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dronskim i dodatnim raketnim udarima, čije su mete bila vazdušna baza Al Asad u Iraku i tri lokacije sa američkim trupama u Siriji, a žrtava nije bilo, rekli su američki zvaničnici.

Milicije u Iraku koje podržava Iran preuzele su odgovornost za desetine napada na baze u kojima su smeštene američke trupe u Iraku i Siriji otkako je pre dva meseca Izrael objavio rat Hamasu.

Američka vojska je saopštila da je tokom proteklih nedelja bilo 78 napada na američke objekte, od čega 43 u Iraku i 41 u Siriji.

Jedan irački bezbednosni zvaničnik rekao je danas da je ispaljeno 14 raketa iz "kaćuša". Neke su pale u reku Tigar, a neke blizu jedne od kapija američke ambasade.

Drugi, američki zvaničnik je rekao da je pokrenut višeraketni napad na američke i koalicione snage u blizini kompleksa ambasade i baze Unija III, u kojoj se nalaze kancelarije vojne koalicije na čelu sa SAD.

Prema njegovim rečima, nema žrtava i nema štete na infrastrukturi.

Portparol ambasade je rekao da je američka ambasada napadnuta sa dve salve raketa oko 4:15 po lokalnom vremenu.

Mada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad na ambasadu, Islamski otpor u Iraku, krovna grupa milicija koje podržava Iran, danas je saopštila da je ona izvršila odvojene napade na vazdušnu bazu al-Asad u zapadnom Iraku, koju koriste američke snage, i na baza na gasnom polju Konoko u istočnoj Siriji.

Otprilike 2.500 američkih vojnika nalazi se u Iraku i oko 900 drugih u istočnoj Siriji, i deo su misija protiv Islamske države.

U obe zemlje Iran ima milicije koje su mu lojalne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.