Nakon pet godina muzej u sirijskom Idlibu opet otvorio vrata

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon pet godina muzej u sirijskom Idlibu opet otvorio vrata

Muzej u sirijskom gradu Idlibu je, nakon petogodišnjeg prekida, ponovo otvorio vrata izlažući deo svoje zbirke dok traje rat u toj zemlji.

U dvema dvoranama posetioci će moći da vide mozaike, skulpture, kapitele, amfore i glinene posude iz doba antike.

Muzej je otvoren zahvaljujući naporima grupe domaćih akademika i arheologa pošto je od 2013. bio zatvoren. Već u ponedeljak desetine posetilaca razgledalo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << eksponate na izložbi.

"Obnovili smo zgradu i vratili je u život", rekao je zvaničnik ministarstva kulture Ajman al-Nabo na svečanom otvaranju.

"Ovo je poruka celome svetu, posebno Unesku, da preuzme odgovornost za arheološka nalazišta" u Idlibu, istakao je on.

Pokrajina Idlib, na severozapadu Sirije, koju kontroliše džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Čam, bogata je muzejima i arheološkim nalazištima iz doba antike, među kojima je naselje Ebla podignuto u vreme jednog od najstarijih sirijskih kraljevstava.

U muzeju u Idlibu koji je otvoren 1989, pre rata je bio izložen najveći deo predmeta pronađenih tokom iskopavanja u Ebli, nalazištu poznatom po glinenim pločama iz 2.400 do 2.300 pre Hrista, a koje svedoče o postojanju prvog pisma.

U prvim godinama rata antički lokalitet Ebla razoren je i opljačkan u borbama pobunjenika i režima, a muzej u Idlibu je bio na meti vazdušnih udara.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.