Novi život za seoske domove kulture

Izvor: RTS, 13.Avg.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi život za seoske domove kulture

Domovi kulture nekada su bili centar gotovo svakog sela u Srbiji, mesta gde su se na igrankama sticala prijateljstva i upoznavale prve ljubavi, slušali prvi koncerti. Odlaskom mladih iz sela, većina je opustela i ruinirana. Poslednjih godina u više mesta meštani su pokrenuli njihovu obnovu i u domovima kulture ponovo se okupljaju mladi.
U Domu kulture u Kozjaku nadamak Loznice nekada su, kažu, bile najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igranke u Podrinju. A onda je ostao bez posetilaca, pa i bez prozora i vrata. Pre nekoliko godina deo objekta je preuređen u sportsku halu, a onda su meštani odlučili da obnove Dom kulture i deci obezbede prostor za igru i druženje.

"Imamo mesto da možemo da se družimo sa vršnjacima, da provodimo slobodno vreme, u najboljem smislu da se bavimo sportom", kaže Sara Dimitrijević iz Kozjaka.
"Meštani su pokrenuli inicijativu, lokalna samouprava je to podržala, sada je napravljena jedna divna hala, a sve u cilju da mladi ljudi dobiju kvalitetniji život i da to bude jedan od razloga da ostanu", objašnjava član Veća grada Loznice Milan Veselinović.
Leskovac ima šest domova kulture, u čiju obnovu je Grad tokom protekle tri godine uložio pet i po miliona dinara. U Brestovcu, selu sa oko dve hiljade ljudi, Dom kulture renoviran je pre dve godine.
"Cilj lokalne samouprave nije samo da uloži u adaptaciju i renoviranje već da oživi i društveni život u ovim mestima, pa se tako društveni život i kulturne manifestacije odvijaju i pri mesnim zajednicama, gde se saveti mesnih zajednica trude da okupe svoje meštane i da na taj način oživi svako mesto ponaosob", ističe članica Veća grada Leskovca Brankica Stamenković.
U selu Oplanić kod Kraljeva slika koja podseća na mnoga druga mesta u Srbiji. Od Doma kulture ostala je samo zgrada i sećanja na neka davna i, kažu, lepša vremena.
Meštani kažu da je do pre dvadeset pet godina svake subote bila igranka. Smatraju i da bi ponovno otvaranje Doma kulture bilo značajno i za mlade ali i starije meštane.
Za obnovu domova kulture potrebno je mnogo novca, ali u selima u kojima ima mladih to je prioritet, jer je i to način za ostanak mladih na selu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nakon pet godina muzej u sirijskom Idlibu opet otvorio vrata

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2018

Muzej u sirijskom gradu Idlibu je, nakon petogodišnjeg prekida, ponovo otvorio vrata izlažući deo svoje zbirke dok traje rat u toj zemlji...U dvema dvoranama posetioci će moći da vide mozaike, skulpture, kapitele, amfore i glinene posude iz doba antike...Muzej je otvoren zahvaljujući naporima grupe...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.