NAPADNUTA SIRIJA, DAMASK NA UDARU IZRAELSKIH RAKETA: Snage PVO žestoko zapucale, odjeknula snažna eksplozija (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 21:26

NAPADNUTA SIRIJA, DAMASK NA UDARU IZRAELSKIH RAKETA: Snage PVO žestoko zapucale, odjeknula snažna eksplozija (VIDEO)

Novi napad na Siriju

 Rano 14. juna, serija izraelskih vazdušnih udara pogodila je jugozapadnu periferiju glavnog grada Sirije, Damaska, navodi zvanična Sirijska arapska novinska agencija (SANA).

Vazdušni napadi su pokrenuti iz pravca Golanske visoravni, rekao je novinskoj agenciji sirijski vojni izvor, dodajući da je sirijska protivvazdušna odbrana uspešno presrela nekoliko neprijateljskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raketa.

Uprkos tome, izvor je rekao da je u vazdušnim udarima teško ranjen jedan vojnik, a prouzrokovana je i materijalna šteta. Video snimci koji su se pojavili na mreži pokazuju uspešno presretanje iznad Damaska, kao i veliku eksploziju u jugozapadnom predgrađu grada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), posmatračka grupa sa sedištem u Londonu, izvestila je da su izraelski avioni gađali skladišta municije snaga koje podržava Iran u blizini Međunarodnog aerodroma Damask i grada Kisva.

Ove tvrdnje tek treba da budu proverene. Ovo je bio prvi potvrđeni napad Izraela na Siriju u junu. Prošlog meseca, dva talasa udara pogodila su mete u severnim i južnim regionima zemlje.

Izraelski napadi su 1. maja bili usmereni na međunarodni aerodrom Alep, kao i na kompleks Sirijskog centra za naučne studije i istraživanja koji se nalazi u blizini grada Safira u južnom delu provincije.

U kasnijem izveštaju se navodi da su napadi bili usmereni na tajnu iransku jedinicu odgovornu za proizvodnju projektila i drugog oružja. Kasnije, 28. maja, još jedan talas vazdušnih napada pogodio je predgrađe Damaska. Tada je objavljeno da su mete bili položaji na kojima se nalazio libanski Hezbolah.

Tokom više od decenije građanskog rata u Siriji, Izrael je pokrenuo stotine napada na zemlju. Međutim, retko je preuzimala odgovornost. Tel Aviv veruje da će njegova tajna vojna kampanja protiv Sirije, poznata kao "rat između ratova", sprečiti Iran da tamo uspostavi trajno prisustvo.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.