Mudžahedini preko Turske odlaze u Siriju

Izvor: Politika, 03.Dec.2013, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mudžahedini preko Turske odlaze u Siriju

Ankara odbacuje optužbe da pomaže stranim borcima, pripadnicima terorističkih i islamističkih grupa, koji ratuju protiv režima u Damasku

Najnovija otkrića potvrđuju ono u šta se već duže vreme sumnjalo: jugoistočna Anadolija je postala stecište džihadista, koji preko Turske gotovo svakodnevno pokušavaju da uđu u Siriju kako bi se tamo borili protiv režima Bašara el Asada. U pitanju su radikalni islamisti koji stižu iz zapadne Evrope, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Bliskog istoka, iz severne Afrike, Čečenije i Avganistana.

Preciznih podataka nema, ali se veruje da su u pitanju hiljade boraca, pripadnika islamističkih grupa koje su povezane za Al Kaidu, odnosno za Front al Nusra i za grupu „Islamska država Iraka i Levanta”.

U Siriji se, prema najnovijim otkrićima, bore i mnogi Turci. Prema smrtovnicama na islamskim sajtovima u toj zemlji, dosad je poginulo najmanje 50 turskih državljana, uglavnom mladih.

„Ti ljudi odlaze (u Siriju) u manjim grupama od tri do pet boraca. To je njihova lična odluka. Mi ih podržavamo na njihovom božjem putu”, kaže Abu Husein, lokalni trgovac u pograničnom području Anadolije, za koga istanbulski mediji sumnjaju da je jedan od organizatora odlazaka mudžahedina u Siriju.

Zvanična Ankara, koja bezrezervno podržava sirijsku opoziciju i traži odlazak Asada, našla se na udaru kritika da „zatvara oči” pred ovim problemom i da se jugoistočna Anadolija pretvorila u bazu džihadista, gde se oni obučavaju i naoružavaju pre nego što se uključe u borbe protiv Asadovih snaga. U vladi odbacuju te optužbe i naglašavaju da nikada nisu podržavali Al Kaidu.

„Mi pozivamo zemlje iz kojih stižu strani borci na bolju saradnju i razmenu obaveštajnih podataka. Turska se bori i boriće se protiv terorističkih grupa”, izjavio je ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu odgovarajući na optužbe da Ankara nedovoljno čini da bi se sprečio odlazak mudžahedina u Siriju.

Prema otkrićima lista „Haberturk”, koji se poziva na obaveštajne izvore, u pograničnom području prema Siriji u poslednje vreme je otkriveno 1.100 stranih boraca muslimana koji su deportovani u Nemačku, Belgiju, Holandiju i Francusku, zemlje odakle su i stigli. Policija i žandarmerija, u saradnji sa obaveštajnom službom, sada tragaju za još 1.500 stranaca koji u manjim grupama tajnim putevima pokušavaju da se domognu Sirije.

U vodećoj opozicionoj Republikanskoj narodnoj partiji traže da se ovo pitanje razmotri u parlamentu, pošto vlada nedovoljno radi da bi sprečila dolazak mudžahedina u Siriju koji bi mogli da zapale ceo region. Čak se tvrdi da u jugoistočnoj Anadoliji postoje i baze za obučavanje dobrovoljaca, što u vladi odlučno opovrgavaju.

„Prisustvo stranih boraca u Siriji preti da se sukobi preliju i u susedne zemlje uključujući i Tursku”, izjavio je novinarima Mehmet Šeker, poslanik te stranke iz pograničnog mesta Gaziantep, koji je u situaciji da najnoviji razvoj prati na licu mesta.

Ta strahovanja se potkrepljuju učestalim oružanim incidentima u zemljama regiona. U nedavnom samoubilačkom napadu na iransku ambasadu u Bejrutu poginulo je 25 ljudi. Odgovornost za to je preuzela militantna sunitska grupa koja se u Siriji bori protiv Asadovih snaga. Na granici između Turske i Sirije, u mestu Rejhanli, u maju je u bombaškom napadu stradalo više od 50 osoba, ali još nije jasno ko stoji iza tog krvoprolića.

------------------------------------------------------- 

Poginulo oko 126.000 ljudi

London – U krvavom trideset tromesečnom sirijskom sukobu poginulo je skoro 126.000 ljudi, saopštila je juče sirijska Organizacija za ljudska prava, nevladina proopoziciona organizacija sa sedištem u Londonu, prenosi Tanjug. Ta grupa koja se oslanja na mrežu aktivista, advokata i lekara na terenu u Siriji navela je da do 1. decembra broj dokumentovanih smrti iznosi 125.835, preneo je AFP.

--------------------------------------------------------------------------- 

UN: Asad odgovoran za ratne zločine

Ženeva – Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj je juče izjavila kako ima sve više dokaza da su zvaničnici sirijske vlade, uključujući predsednika Bašara el Asada, odgovorni za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u toj zemlji, prenosi Tanjug. Pilajeva je dodala da je panel UN za istragu zločina tokom građanskog rata u Siriji došao do „značajnih dokaza” za zločine, pri čemu ti dokazi „ukazuju na odgovornost najviših zvaničnika vlade, uključujući šefa države”, prenela je agencija AP.

Vojislav Lalić

objavljeno: 03.12.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.