Ministar o hapšenjima u RS: Ne progonimo Bošnjake

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar o hapšenjima u RS: Ne progonimo Bošnjake

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je u četvrtak u Banjaluci u obraćanju novinarima da nije tačno da je cilj akcije “Ruben” bio progon Bošnjaka, već da je ona dala jasne rezultate.

Dodao je da je od 30 privedenih osoba njih 11 zadržano i predato Specijalnom tužilaštvu RS na daljnje procesuiranje. Ostali su, po riječima Lukača, pušteni svojim kućama, jer nisu potvrđene informacije o radikalnom djelovanju.

“Ne stoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << nikakvi komentari poput onog gospodina Ahmetovića koji je nekad bio ministar bezbjednosti BiH da policija progoni Bošnjake u RS. To apsolutno nije tačno i ne prihvatamo ništa od toga. Radi se o ciljanom i selektivnom pristupu prema ljudima o kojima su dostavljene informacije naših i partnerskih službi da mogu da naprave bilo koju vrstu ugrožavanja građana ili institucija u RS. Nakon dešavanja u Zvorniku, svima je, valjda, jasno da je policija RS u povišenoj pripravnosti i da su svi policajci u RS na nogama. Mora tako da bude. Ne možemo da sjedimo skrštenih ruku i da čekamo sljedeći napad na naše policajce i naše institucije. Svi mirni građani koji hoće normalno da žive imaće potpunu zaštitu policije, bez obzira na vjeru i naciju. Svi drugi koji ispolje bilo kakav ekstremizam ili radikalno ponašanje ili pokušaju da ugroze građane i institucije, biće od strane policije procesuirani i sankcionisani, poručio je ministar Lukač

On je rekao da su pretresi kuća, stanova i drugih objekata vršeni na 32 lokacije na području Banjaluke, Gradiške, Šipova, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Teslića, Doboja, Vukosavlja, Višegrada, Srebrenice i Vlasenice.

Pretresi su vršeni zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo terorizam ili nedozvoljena proizvodnja ili promet oružja ili eksplozivnih materija.

„Na lokacijama gdje su vršeni pretresi pronađena je određena količina oružja, municije, pancira, uniformi, propagandnog materijala za vrbovanje, zastava sa arapskim natpisima, a takođe su izuzeti računari i mobilni telefoni“, naveo je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštio je kako je uputio i Ministarstvu bezbjednosti BiH, Agenciji za istrage i zaštitu, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, Graničnoj policiji i MUP-u Federacije BiH pismo s ciljem zakazaivanja sastanka sljedeće sedmice u Banjaluci na kojem bi se razgovaralo o problemu terorizma i ekstermizma u BiH.

“Nadam se da ćemo da donesemo zajedničke zaključke. Moj prijedlog zaključka će da bude da je MUP RS spreman da sarađuje sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH a i šire, da moramo da razmjenjujemo podatke koje posjedujemo. Moramo zajedno da se borimo protiv svih vidova ekstremizma i radikalizma u BiH. To je jedini način da pokažemo građanima BiH da smo spremni da ih štitimo od bilo koga koi ma loše namjere bilo koje vjere i nacionalnosti”, ističe Lukač.

FBiH: Neselektivni policijski progon povratnika nesrpske nacionalnosti

Nakon akcije „Ruben“ MUP-a Republike Srpske, stigle su brojne reakcije. Reagovale su političke stranke sa sjedištem u Federaciji BiH, kao i nevladine organizacije. Vijeće ministra BiH zadužilo je državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kao i Ministarstavo sigurnosti da pripreme informaciju o hapšenju u RS-u. O tome su razgovarali i ministri Vlade Federacije. Svi osuđuju postupak MUP-a RS-a, jer se na taj način, kako kažu, zastrašuju povratnici Bošnjaci u Republici Srpskoj.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je Vladu Federacije BiH u četvrtak usmenim putem upoznao o dešavanjima u povratničkim sredinama u RS-u. Resorni ministar je bio isti dan u posjeti porodici privedenog Mehmeda Husakovića, dobitnik Zlatnog ljiljana iz Grapske kod Doboja.

„Očigledno da postoji strah povratnika i sumnja da nadležne vlasti Republike Srpske koriste ovu situaciju 'borbe protiv terorizma' da bi dodatno zastrašivali povratničku populaciju u mjestima u kojima postoji određeni broj povratnika“, objasnio je za Radio Slobodna Evropa ministar Edin Ramić.

Federalna vlada će od Vijeća ministra tražiti zaštitu individualnih ljudskih prava povratničke populacije.

Među ostalima reaogovala je Stranka demokratske akcije. U saopštenju ove stranke navodi se da postoji sumnja da akcija MUP-a RS-a kodnog naziva „Ruben“ nije provedena prema zakonu, jer je: „U konkretnom slučaju jasno da je prekršen zakon, jer su izvršeni pretresi i hapšenja, a tek nakon toga se utvrđuje sumnja, a nadležne državne institucije uopće nisu bile uključene u ovu aktivnost“.

U Tužilaštvu BiH potvrđeno je da nisu bili upoznati sa akcijom MUP-a Republike Srpske. Prema tvrdnjama poslanika SDA u državnom Parlamentu i bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, Tužilaštvo BiH je moralo znati o provedbi ovakve akcije.

„Poznavajući prilike i poznavajući nekoliko uhapšenih u Srebrenici ne mogu drugačije zaključiti nego da je riječ o klasičnom progonu Bošnjaka na području Republike Srpske. Radi se o zatrašivanju povratnika. Mislim da ova akcija mora biti odmah završena“, poručio je Ahmetović.

U akciji je uhapšen Mujo Žilić na području Doboja, Latif Hukić i Nail Dudaković u Orahovi. Također je priveden i Mehmed Husaković, dobitnik Zlatnog ljiljana iz Grapske kod Doboja, kao i Ramo Kadrić iz Srebrenice. Prilikom njihovog hapšenja, kako je saopšteno, pronađeno je oružje, municija, uniforme i propagandni materijal. Reagovao je i Šemsudin Mehmedović, također poslanik SDA u Državnom parlamentu.

„Pronalazak naoružanja...pa u BiH skoro u svakoj kući možete naći oružje. Ali je očigledno da se zapravo pod plaštom borbe protiv terorizma pokušavaju identificirati neki ljudi koji nose duge brade i kratke pantalone ili u kasnijoj fazi oni će biti oni koji idu u džamiju ili druge vjerske objekte. I na kraju to je jedan selektivni pristup“, rekao je Mehmedović.

Reagovale su i druge stranke, poput Demokratske fronte, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost, a reagovala je i Stranka dijaspore BiH. Svi osuđuju, kako kažu neselektivni policijski progon povratnika nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska.

Reagovala je i boračka organizacija iz Srebrenice.

„Ovaj čin koji se u srijedu desio u Srebrenici, bez znanja policijske stanice u Srebrenici, jer je načelnik Bošnjak, nije se smio dešavati, bez znanja državnih institucija. Tražimo od vlasti BiH da počnu raditi svoj posao“, poručila je Kadefa Muhić, predsjednica Organizacije boraca, šehida, poginulih boraca u Srebrenici.

Akcija Ruben provodile su u srijedu 6. maja entitetske policijske snage po nalogu Specijalnog tužilaštva RS.

U četvrtak se očekuje i obraćanje javnosti predstavnika Specijalnog tužilaštva, tokom kojeg bi trebali biti, pored ostalog, prezentovani i zaplijenjeni predmeti.

Akcija Ruben uslijedila je devet dana nakon terorističkog napada Nerdina Ibrića na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.