Makron: Francuska će narednih dana odlučiti o eventualnom napadu u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2018, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Francuska će narednih dana odlučiti o eventualnom napadu u Siriji

Francuska će narednih dana saopštiti odluku o eventualnom odgovoru na napad u Siriji za koji se sumnja da je upotrebljeno hemijsko oružje, i ako se odluči za akciju, gađaće samo "hemijska skladišta" sirijskih snaga, a ne i njihovih saveznika Rusije i Irana, izjavio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron.

"Narednih dana ćemo saopštiti našu odluku. Naše odluke ni u kom slučaju neće se odnositi na saveznike >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << (sirijskog) režima, ili na napade na njih, već na napade na hemijska skladišta režima", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom koji je u višednevnoj poseti Francuskoj.

Kako je prenela agencija Frans pres, Makron je dodao da njegova zemlja ne želi eskalaciju sukoba u Siriji.

Agencija AP je podsetila da je francuski predsednik imao dva telefonska razgovora s američkim kolegom Donaldom Trampom poslednja dva dana. Tramp je zapretio vojnom intervencijom protiv Sirije i obećao da će "snažno" odgovoriti na "očigledan napad hemijskim oružjem na civile u Dumi".

Izvori na terenu, među kojima spasioci volonteri poznati kao Beli šlemovi, saopštili su da je više od 40 osoba stradalo u subotu u napadu u Dumi, dok su opozicioni aktivisti naveli da je napad bio hemijskim oružjem, što negiraju sirijske vlasti i Rusija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.