MIGRANTI VODE NEMAČKU?! U zemlju ušao kao sirijski izbeglica pre 8 godina - sad je GRADONAČELNIK

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 11:46

MIGRANTI VODE NEMAČKU?! U zemlju ušao kao sirijski izbeglica pre 8 godina - sad je GRADONAČELNIK

Sirijac koji je u Nemačku stigao kao izbeglica 2015. godine izabran je za gradonačelnika.

Nemački grad Ostelshajm izabrao je u nedelju sirijskog izbeglicu za svog gradonačelnika apsolutnom većinom, objavila je u ponedeljak agencija dpa. 

Dvadesetdevetogodišnji Rajan Alšebl, koji je pobegao iz Sirije 2015. godine, kandidovao se kao nestranački kandidat za gradonačelnika Ostelshajma u jugozapadnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, piše Gardijan.

Svoja iskustva u predizbornoj kampanji opisuje kao "uglavnom pozitivna". Alšebl, koji je sa 55,4 odsto glasova bio prvi u odnosu na druga dva nezavisna kandidata, opisao je rezultat kao "senzacionalan" i rekao da je Ostelshajm "dao primer širokog uma i kosmopolitizma za celu Nemačku".

Rođen 1994. u gradu As Suvaida na jugozapadu Sirije, započeo je diplomu iz oblasti finansija i bankarskog menadžmenta, ali je odustao od toga zbog izbijanja rata, a kasnije je završio kao službenik za kancelarijsku administraciju u Nemačkoj.

Sin profesora u srednjoj školi i inženjera poljoprivrede, Alšebl piše na svom sajtu da je odrastao u domaćinstvu Druza - religioznoj manjini koja je evoluirala iz islama u posebnu monoteističku veru i koja danas čini oko 3% stanovništva Sirije - ali više ne praktikuje nikakvu religiju.

Novi gradonačelnik Ostelshajma je verovatno prvi od oko 430.000 sirijskih izbeglica koji su zatražili azil u Nemačkoj između 2015. i 2016. i koji je izabran na višu funkciju u zemlji.

Ukupno, skoro 1,2 miliona zahteva za azil registrovano je u Nemačkoj tokom tog dvogodišnjeg perioda. 

Prema istraživačkoj grupi za migracije Mediendienst Integration, samo 1,2% gradonačelnika nemačkih gradova ima migrantsko poreklo u maju 2022, u poređenju sa 27% nemačke populacije u celini.

Socijaldemokrata Majk Jozef, koji je prošle nedelje pobedio u drugom krugu izbora za gradonačelnika Frankfurta, rođen je u Kamišliju u Siriji, ali živi u Nemačkoj od 1980-ih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.