Licemerno, godinama čine svakakve vrste masakra nad sopstvenim narodom

Izvor: B92, 13.Feb.2020, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Licemerno, godinama čine svakakve vrste masakra nad sopstvenim narodom"

Nakon što je sirijski parlament je dazvanično priznao kao genocid masakr nad Jermenima, turske vlasti su večeras utvratile osudom glasanja u Parlamentu Sirije.

"To je licemerni čin jednog režima koji je godinama činio svakakve vrste masakra nad sopstvenim narodom izazivajući raseljevanje nekoliko miliona ljudi, a taj režim je poznat i po upotrebi hemijskog oružja", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tursk".

Osuđuju se i "neosnovane optužbe jednog despotskog režima koji je izgubio svoj legitimitet".

Ministarstvo je uz to optužilo Damask da je izazvao "humanitarnu tragediju" na granici s Turskom.

Istoričari procenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku. Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena.

Turska negira da je reč o genocidu i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su nastradale zapravo žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva, što je dovelo do gubitaka na obe strane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da će turska vojska "svuda" napadati sirijsku u slučaju novih napada na turske snage u Siriji. Od početka februara u sukobima sa sirijskom vojskom u provinciji Idlib je poginulo 14 turskih vojnika, a 45 je ranjeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.