Sirija priznala genocid

Izvor: B92, 13.Feb.2020, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija priznala genocid

Sirijski parlament je zvanično priznao kao genocid masakr nad Jermenima za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj.

Priznanje dolazi u jeku rastućih tenzija i sukoba između vojske dve zemlje na severozapadu Sirije.

"Parlament osuđuje i priznaje genocid koji je počinila Otomanska država početkom 20. veka nad Jermenima", navodi se u saopštenju.

Istoričari procenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku. Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da će "svuda" sprovoditi napade na sirijske snage u slučaju novih napada na turske snage u Siriji.

Od početka februara u sukobima sirijske vojske u provinciji Idlib stradalo je 14 turskih vojnika, a 45 je povređeno.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirijski parlament priznao genocid nad Jermenima u Prvom svetskom ratu

Izvor: Danas, 13.Feb.2020

Sirijski parlament danas je zvanično priznao kao genocid masakr nad Jermenima za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, u svetlu rastućih tenzija i sukoba između vojske dve zemlje na severozapadu Sirije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.