Lavrov i Hejg pozivaju Tursku i Siriju na uzdržanost

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Hejg pozivaju Tursku i Siriju na uzdržanost

Ruski i britanski ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Vilijam Hejg pozvali su danas, u odvojenim reagovanjima, na uzdržanost kako ne bi došlo do eskalacije sukoba izmedju Turske i Sirije.

Lavrov je takođe pozvao Siriju da javno saopšti da je granatiranje preko turske granice bilo slučajno i da se neće ponoviti.

"Razgovarali smo sa sirijskim vlastima preko našeg ambsadora u Siriji i one su nas uverile da je ono što se dogodilo na granici sa Turskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bilo tragičan incident, i da se neće ponoviti", rekao je Lavrov tokom posete Islamabadu, a prenosi Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

"Smatramo da je od ključnog značaja da Damask to zvanično saopšti," dodao je on.

Hejg je ocenio da je vojni odgovor Turske na sirijski napad u kome su ubijeni turski civili "razumljiv" ali da treba izbeći eskalaciju.

"Mi izražavamo snažnu solidarnost sa Turskom ali ne želimo da se posle ovog incidenta sukob nastavi i eskalira", rekao je on u Budimpešti.

Britanski šef diplomatije je ukazao da je ono što se dogodilo je neprihvatljivo budući da su snage druge zemlje su ubile turske gradjane unutar Turske.

"Sirijska vlada treba da garantuje da se incident ove vrste neće ponoviti, kako bi se izbegla tenzija na granici sa Turskom i drugim zemljama u regionu," rekao je on.

Sirijske granate pogodile su juče turski grad Akčakale, usmrtivši petoro civila, medju kojima su majku i troje dece, nakon čega je Turska odmah uzvratila napad.

Turska je i jutros nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, 10 kilometara unutar sirijske teritorije.

NATO je održao hitan sastanak na kome je pružio podršku Ankari i upozorio Siriju da poštuje medjunarodno pravo.

Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsednika Bašara el Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.

Tenzije su se dodatno pogoršale izmedju dve zemlje, kada je Sirija oborila turski borbeni avion u junu.

Sirijski napad osudili su i SAD i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Incident

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.