Lavrov: SAD žele da stvore kvazi-državu istočno od Eufrata

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: SAD žele da stvore kvazi-državu istočno od Eufrata

SAD preko svojih saveznika žele da iskoriste teritoriju istočno od Eufrata da bi tamo stvorile kvazi-državu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On se nije složio da je Idlib poslednja problematična oblast u Siriji.

"Istočno od Eufrata postoje ogromne teritorije na kojima se događaju apsolutno neprihvatljive stvari. Tu teritoriju SAD pokušavaju da iskoriste preko svojih saveznika, naročito Kurda, da stvore kvazi-državu i tamo rade sve kako bi to stvorili", rekao je Lavrov.

Napomenuo je da Amerikanci tamo stvaraju alternativne vlasti, olakšavajući povratak i preselenje izbeglica.

"Ovo je sve uprkos činjenici da na teritorijama koje su pod kontrolom legitimne sirijske vlade, ni Sjedinjene Države, ni Francuska, ni druge zapadne zemlje ne žele da stvore uslove za povratak izbeglica, kako navodi Zapad - dok ne počne kredibilan politički proces. Pitanje je zašto na istočnoj obali reke Eufrat, koju kontrolišu Sjedinjene Države i njihovi lokalni saradnici, ne mora da se čeka do početka verodostojnog političkog procesa", rekao je ministar.

Na tim teritorijama, Lavrov veruje, Sjedinjene Države žele da stvore teritoriju koja će biti prototip neke nove države "ili će opet biti igra sa iračkim Kurdistanom, takozvanom idejom o `velikom Kurdistanu` ".

"Ne isključujem da Sjedinjene Države u ovoj oblasti, pokušavaju da održe situaciju u tako zagrejanom stanju, tako da se niko ne može smiriti. U takvoj mutnoj vodi mnogo je lakše da uhvatite ribu koju želite. To nikada nije izašlo na dobro", zaključio je Lavrov.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

 

 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.