Lavrov: Ne prodajemo S-300 Siriji

Izvor: RTS, 10.Maj.2013, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Ne prodajemo S-300 Siriji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov demantovao medijske navode da Rusija planira da proda sistem PVO S-300 Siriji. Isporuka samo odbrambene opreme u skladu sa prethodno zaključenim ugovorima, rekao Lavrov.

Rusija ne planira da proda sistem PVO S-300 Siriji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ne planiramo da prodajemo oružje Siriji van prethodno zaključenih ugovora o prodaji odbrambenih sistema, čija se realizacija bliži kraju, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lavrov novinarima.

Njujorški dnevnik Volstrir džurnal juče je objavio pozivajući se na izraelske izvore, da Rusija planira da do kraja godine isporuči Siriji sistem PVO S-300, sa šest lansera i 144 rakete dometa 200 kilometara.

To bi prema procenama američkih medija moglo da odloži potencijalnu međunarodnu vojnu intervenciju ili uvođenje zone zabranjenog leta.

Prema medijskim navodima, Amerikance brine sirijska protivvazdušna odbrana i činjenica da su Rusi radili na modernizaciji sistema sirijske PVO.

Pojedini sistemi imaju domet od 280 kilometara, odnosno do potencijalno glavne baze za vazdušne udare na Kipru.

Dok građanski rat u Siriji čiji se kraj ne nazire, i dalje besni, komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je na hitnu međunarodnu akciju kako bi se zaustavilo krvoproliće u kome je za dve godine stradalo 70.000 ljudi.

Pilaj je reagovala na izveštaje o masakrima koje su, kako se tvrdi, proteklih dana izvršile sirijske trupe i njihovi saveznici.

Masovna ubistva u Baniji i oko tog grada "trebalo bi da navedu međunarodnu zajednicu da nađe rešenje za sukob i pobrine se da oni koji su odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava odgovaraju za zločine", saopštila je Pilaj.

Posmatrači kažu da je u napadu na sunitski deo Banije ranije ovog meseca ubijeno najmanje 62 civila, uključujući 14 dece dok je prethodno u susednom selu Bajda ubijeno najmanje 50 ljudi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lavrov: Ne prodajemo Siriji S-300

Izvor: B92, 10.Maj.2013

Varšava -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da Rusija ne planira da proda Siriji svoj napredni protivraketni sistem, negirajući pisanje pojedinih medija...Lavrov je u Varšavi izjavio da Rusija ispunjava ugovore koje je već zaključila sa Sirijom, ali da oni ne obuhvataju prodaju sistema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.