Lavrov: Na području pod kontrolom SAD u Siriji obučavaju se militanti

Izvor: Vostok.rs, 03.Maj.2018, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Na području pod kontrolom SAD u Siriji obučavaju se militanti

U području sirijskog Tanfa, koji kontrolišu SAD, obučavaju se militanti, izjavio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

„U tom području koje su Amerikanci jednostrano proglasili svojom zonom, na teritoriji oko Tanfa i izbegličkog kampa Rukban, dešavaju se veoma čudne stvari, uključujući obučavanje militanata u cilju nastavljanja borbe, uprkos dogovoru o prekidu vatre“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji sa ministrom inostranih poslova Jordana Ajmanom Safadijem.


U garnizonu Tanf se nalazi jedna od američkih baza u Siriji, gde se vrši obuka odreda sirijske opozicije. Izbeglički kamp Rukban se nalazi u zoni bezbednosti pored američke vojne baze Tanf, koja je nezakonito osnovana u aprilu 2017. godine pod izgovorom borbe protiv terorista.

Krajem novembra prošle godine, komandant Ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general-potpukovnik Sergej Kuralenko je saopštio da su Sjedinjene Države, pokrivajući 55 kilometra zonu oko američke baze u sirijskom At Tanfu, izolovale preko 50 hiljada ljudi koji imaju potrebu za humanitarnom pomoći. Rusija je u novembru ponudila zajedničku akciju za doturanje pomoći ali su SAD odustale.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.