Kurdska administracija pozvala na opštu mobilizaciju

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdska administracija pozvala na opštu mobilizaciju

Lokalne vlasti na severoistoku Sirije predvođene Kurdima pozvale su na "opštu mobilizaciju" duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije, javio je AP.
"Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi sprovođenja akcija otpora tokom ovog osetljivog istorijskog vremena", navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << severa i istoka Sirije.

Međunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi "humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod" na severoistoku Sirije.
Prethodno su kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili da su ekstremisti Islamske države izveli u sredu rano ujutru napad u Raki, na severu Sirije.
Istovremeno, visoki turski zvaničnik Fahretin Altun je rekao da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima "uskoro" preći u Siriju, a nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.
"Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu", naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu.
On je u autorskom tekstu za Vašington post pozvao međunarodnu zajednicu da se "okupi" iza Ankare.
Prema njegovim rečima, Turska želi da "neutrališe" sirijske kurdske borce na severoistoku Sirije i "oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika", prenosi AP.
Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv Islamske države, teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.