Ko čuva leđa Prigožinu? Članovi Vagnera prekaljeni ratnici iz Sirije i Afrike

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 14:36

Ko čuva leđa Prigožinu? Članovi Vagnera prekaljeni ratnici iz Sirije i Afrike

Nakon prozivanja ruskog vojnog vrha Jevgenij Prigožin odlučio se na drastičan čin, svoje trupe je uputio prema Moskvi i započeo otvorenu oružanu pobunu.

Vladimir Putin nazvao je to izdajničkim činom i obećao da će pobunu slomiti.

Ruska obavještajna služba FSB pozvala je borce plaćeničke skupine Vagner da odbiju da izvršavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "zločinačke i izdajničke" naredbe svog šefa.

Vagnerovci i regularna vojska već su se sukobili na nekoliko mesta, što pokazuju i snimci na društvenim mežama.

Donedavni bliski suradnici sad su otvoreni neprijatelji. Plačenička skupina Vagner osnovana je 2014., nakona aneksije Krima. Naoružavali su i organizovali separatističke grupe u Donbasu. Godinama su delovali kao lična Putinova jedinica, a njihovi plaćenici raspoređeni po svetu promovišu ruske interese. Bili su upleteni u rat u Siriji u kojoj su držali Assadovu stranu, u Maliju, Sudanu, Mozambiku.

Službeno ruska država ih ne priznaje pa tako Moskva može reći kako nema veze s "svetskim operacijama". Veruje se da ih osim Prigožina kontroliše ruska vojno-obaveštajna organizacija GRU.

Gde god bili, zadatak im je da podrže vojne režime koje preferira Kremlj, zbog geoplitičkog uticaja kao i pristupa prirodnim resursima. Kako je svojevremeno u velikoj analizi pisao "Daily Mail", vagnerovci su stekli reputaciju brutalnih nasilnika, postižući svoje ciljeve svim mogućim sredstvima.

U Ukrajini su od samog početka rata, a tokom 2022., počeli su masovnu regrutaciju okorelih kriminalaca po ruskim zatvorima. Na frontu su korišćeni kao topovsko meso. Obećana im je sloboda nakon učestvovanja u ratu.

Lice Vagnera je Jevgenij Prigožin, nekad odani Putinov saveznik, još iz vremena kad je za Kremlj pružao usluge kateringa. Tako je i nastao nadimak 'Putinov kuvar'.

On je godinama obacivao optužbe da ima veze s Vagnerom, čak je i tužio neke koji su to tvrdili, da bi, povučen uspesima njegovh trupa u Ukrajini, konačno priznao kako je lično osnovao grupu.

"Rođena je grupa rodoljuba koja je kasnije nazvana Vagnerov bataljon. Ponosan sam što sam uspeo obraniti njihovo pravo da štite interese svoje zemlje", rekao je svojevremeno.

Dmitrij Utkin. Drugo važno lice Vagnera. Operativni zapovednik i zakulisni vođa, za kojeg mnogi veruju da je bio suosnivač. Zlokobni bivši potpukovnik ruskih specijalnih snaga 'Spetsnaz', Utkin je primio nekoliko ordena za hrabrost za svoje akcije na bojnom polju. Ratovao je i u Siriji.

Kako piše "Daily Mail", Asadu je pomagao preko privatne vojne firme sa sedištem u Hong Kongu, kojom upravlja Rusija, poznate kao Slovenski korpus. Navodni je obožavatelj Trećeg Rajha, ima nacističke tetovaže, a grupa je ime dobila zbog ljubavi prema slavnom nemačkom kompozitoru Rihardu Vagneru.

Tim istraživačkih novara otvara mogućnost da je Utkin više terenski zapovednik, u hijerarhiji ispod viših operativnih vođa. A jedan od njih navodno je Andrej Trošev, bivši pukovnik oružanih snaga, s najvišom titulom, onom 'Heroja Ruske Federacije'. Troševa je Evropska unija opisala kao 'šefa štaba' Vagner grupe i čini se da je nadređen Utkinu.

Konstantin Pikalov, kodnog imena 'Mazaj', je još jedan veteran za kojeg se veruje da je kao vagnerovac bio u Africi. Bivši pukovnik vodi privatnu firmu za obezbeđenje Konvoj, čije je sedište u Sankt Peterburgu, a pružala je sigurnosne usluge ruskim konzultantima koji rade s visokim zvaničnicima u nekoliko afričkih zemalja.

Prema zajedničkoj istrazi "The Insidera" i "Bellingcata", bivši pukovnik bio je usko povezan s ubistvima tri ruska novinara koji su stigli u Srednjoafričku Republiku kako bi istražili vađenje minerala od strane ruskih kompanija 2018.

Igor Kostjukov (62) je odlikovani mornarički admiral, a od novembra 2018. GRU-a. Nije bio direktno upleten u stvaranje Vagnera, ali bliske veze s GRU-om znače da je Kostjukov uključen u njihove operacije.

Aleksej Djumin, bišvi Putinov telohranitelj, poznat po bliskom odnosu s ruskim predsednikom. Naklonost je navodno zaslužio kad je oterao medveda iz jedne od Putinovih rezidencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.