KOMANDANT BEZBEDNOSTI HTS-a UBIJEN U NAPADU NA SKROVIŠTE VOĐE ISIS-a! Novi detalji američke vojne operacije u Idlibu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2022, 20:50

KOMANDANT BEZBEDNOSTI HTS-a UBIJEN U NAPADU NA SKROVIŠTE VOĐE ISIS-a! Novi detalji američke vojne operacije u Idlibu

Dve krupne zverke ubijene u istom danu i istom mestu

Komandant bezbednosti Hajat Tahrir al-Šama (HTS), koji je povezan sa Al Kaidom, de fakto vladar severozapadnog sirijskog regiona Veliki Idlib, ubijen je tokom američke racije 3. februara koja se završila smrću vođe ISIS-a Abu Ibrahima al-Hašimi al-Kurašija.

Komandant Abu Satif Soran ubijen je od strane američkih specijalaca nakon što su se približili mestu racije u blizini grada Atima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji se nalazi na granici sa Turskom, dok je njegov pretpostavljeni Abu Imad al-Halabi ranjen.

Abu Satif, koji je odgovoran za bezbednosne studije u izbegličkim kampovima u blizini Atime, nije angažovao američke specijalne snage. On je samo prišao mestu racije da shvati šta se dešava. Al-Kuraši se sa svojom porodicom skrivao u stambenoj zgradi koja se nalazila na manje od 200 metara od ključnog punkta snaga bezbednosti HTS-a.

Militanti HTS-a nisu angažovali američke specijalne snage uprkos napadu na Abu Satifa i Halabija. Teroristička grupa, koja poseduje teške protivvazdušne topove i MANPAD-ove (prenosive protivvazdušne sisteme), nije čak ni pokušala da gađa američke vojne helikoptere koji su podržavali napad. Šestoro dece i četiri žene ubijene su u američkom napadu na skrovište al-Kurašija.

Uprkos tome, HTS, samoproglašeni džihadistički pokret, nije osudio napad, čak ga nije ni komentarisao. HTS-ova hladna reakcija na smrtonosni napad dovela je do reakcije radikalnih i umerenih pristalica opozicije u Velikom Idlibu. Neki su čak doveli u pitanje lojalnost rukovodstva HTS-a i optužili ih da pomažu i omogućavaju tu raciju i druge američke vojne operacije u Idlibu.

Vredi napomenuti da je HTS prvi put osnovan 2012. godine kao glavni ogranak ISIS-a u Siriji. Tada je bio poznat kao front al-Nusra.

Abu Satif je prvi pripadnik HTS-a kojeg su ubile SAD za više od tri godine. Zapravo, sve nedavne američke operacije u Velikom Idlibu bile su usmerene na neprijatelje HTS-a. SAD su obustavile svoje operacije protiv HTS-a otprilike u isto vreme kada su mejnstrim mediji započeli kampanju za "čišćenje krvavih ruku" terorističke grupe i njenog vođe Abu Mohamada al-Julanija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.