KO ĆE BITI PONIŽEN: Ruski S-400 ili američki f-35?

Izvor: Mondo, 06.Nov.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO ĆE BITI PONIŽEN: Ruski "S-400" ili američki "f-35"?

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) "s-400" i "s-300" i američki lovci pete generacije "f-35" mogli bi da se prvi put sudare iznad Sirije i to bi bilo pogubno po vojnu reputaciju jedne strane, procjenjuju kineski vojni analitičari

Foto: YouTube/screenshot/Ripe TV

Nakon ruske isporuke sistema "s-300 favorit" Sirijcima, prva se u znatno nepovoljnijoj situaciji našla prva vazdušna snaga na terenu - >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izraelska avijacija koja je bila uspešna prilikom prethodnih napada.

Ulazak "s-300" u sastav sirijskih snaga, kao i činjenica da Rusi u svojim bazama u Siriji imaju i moderniji sistem "s-400", sudbonosan je po SAD.



Izvor: Youtube/Rumoaohepta7

Izraleci se malo precenili?

Tel Aviv sada sve češće pominje mogućnost korištenja svojih, iz SAD pre nekoliko godina dobijenih, aviona "f-22" i "f-35", za koje tvrdi da će ostati neprimetni za sirijski PVO. Međutim, ruski vojni analitičar Andrej Kožinov smatra da je sad došlo do promene ravnoteže snaga između Izraela i Sirije, i tvrdi da Tel Aviv nije od Vašingtona dobio (zeleno svetlo da koristi ) "f-35" kao sredstvo za borbu protiv sistema "s-300". Drugi ruski vojni stručnjaci upozoravaju da je Izrael "precenio mogućnosti 'f-35'", tvrdeći da "s-300" ima posebno svojstvo navođenja, zbog čega će oni delovati po američkim lovcima - "jednostavno".

Kineski vojni analitičari smatraju da je Rusija veoma dobro procenila trenutak za udarac po vojnoj i političkoj sferi SAD.

"S-300" u Siriji verovatno će biti integrisan sa sistemom "s-400", što će omogućiti razmenu informacija i davanje sirijskoj vojsci podataka o bilo kojim vazdušnim ciljevima u dometu.

Ako Izrael i SAD odluče da unište sirijski "s-300" uz pomoć aviona "f-35" i "f-22", Rusi će, jednostavno, "osvetliti" svojim sistemima američke "stelt" ciljeve, kako bi omogućili sirijskoj vojsci da obara jedno od verovano najmoćnijih vojnih aviona na svetu.

Tada ti avioni, koji su već sada vidljivi čak i na starim sovjetskim sistemima, više nikome ne bi bili potrebni i SAD bi izgubile milijarde dolara, vojnu moć i potencijalne saveznike, navode kineski vojni portali.

Kineski vojni stručnjaci smatraju da direktni sukob "f-35" i "s-300" u Siriji može imati neočekivani ishod, te da i jedna i druga vojna tehnika imaju niz prednosti.

Dodatni problem je i to što se moderna američka i ruska vojna tehnologija nikada nisu sudarale neposredno, već su njima uvijek upravljale tuđe vojske ili piloti "dobrovoljci", pa se nije moglo direktno odrediti šta je tu i koliko bolje.

U Siriji to više nije slučaj, jer iza "s-300" i "s-400" stoje ruski vojni stručnjaci i posade, čime se otvaraju veliki rizici u slučaju neposrednog američkog ili izraelskog napada.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.