KINEZIMA S LJUBAVLJU OD RUSA: Baćuške izbombardovale najtvrdokornije uporište Ujgura u Siriji (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2021, 21:28

KINEZIMA S LJUBAVLJU OD RUSA: Baćuške izbombardovale najtvrdokornije uporište Ujgura u Siriji (FOTO/VIDEO)

Natavljaju se vazdušni udari na džihadiste na severozapadu Sirije

Novi talas ruskih vazdušnih udara pogodio je severozapadnu sirijsku regiju Idlib, gde je prisutno nekoliko terorističkih grupa.

Vazdušni napadi su gađali periferiju grada Džisr al Šugura u zapadnom delu Idliba. Grad je zloglasno uporište Turkistanske islamske partije (Ujguri, Kirgizi, Tadžici, Uzbeci) povezane sa Al-Kaidom i Hajat Tahrir al-Šamom (HTS), de-fakto vladarem Velikog Idliba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
لحظة تنفيذ الطائرات الحربية الروسية على محيط مدينة جسر الشغور بريف إدلب الغربي

🎥وليد أكتع #MMC pic.twitter.com/HOkPNS4o0K

— المركز الإعلامي العام MMC (@MMCSYR) October 24, 2021

Nekoliko sati pre vazdušnih napada, artiljerija Sirijske arapske armije (SAA) gađala je položaje militanata na jugu Idliba. Artiljerijski udari su bili usmereni na gradove Kansafra, Sufuhon, Kafar Avid i Al Faterah.

#عاجل | لحظة القصف الجوي الروسي الذي استهدف محيط جسر الشغور بريف #إدلب #تلفزيون_سوريا pic.twitter.com/ae1JTl1WzG

— تلفزيون سوريا (@syr_television) October 24, 2021

Otprilike u isto vreme, militanti su greškom oborili jedan od sopstvenih improvizovanih dronova iznad grada Dadika u južnom delu Idliba.

#سوريا #ادلب قصف جوي روسي استهدف محيط جسر الشغور بريف إدلب الغربي. pic.twitter.com/wcuZHyiboe

— Syria Post سوريا بوست (@syriapostnew1) October 24, 2021

Dan ranije, ruski ratni avioni izveli su niz vazdušnih napada na jugu Idliba. SAA je takođe precizno navođenim projektilima pogodila cilj na istoku provincije.

#سوريا قصف مدفعي من قوات النظام السوري استهدف محيط النقطة التركية في بلدة كنصفرة في #جبل_الزاوية. pic.twitter.com/d5M7RIrnUH

— Syria Post سوريا بوست (@syriapostnew1) October 24, 2021

Nedavni udari Rusije i Sirije na Veliki Idlib najverovatnije su bili odgovor na ponovljeno kršenje primirja u regionu, kojem su posredovale Rusija i Turska 5. marta 2020. godine.

#تنويه

بعض القنوات نشرت هذه الصورة على أنه تم إسقاط طائرة #إستطلاع للاحتلال #الروسي على محور #داديخ وتبين أن الطائرة صديق سقطت بعطل فني pic.twitter.com/K87ECmluSJ

— المحرر لحظة بلحظة (@Almohrar1) October 24, 2021

SAA se navodno sprema da izvede vojnu operaciju u Velikom Idlibu kako bi ponovo otvorila autoput Latakija-Alepo, poznat kao M4. Turska, koja ima velike i teško naoružane snage u regionu, već je upozorila da će odgovoriti na svaki potez vojske.

Podsetimo, ujgurski separatisti predstavljaju veliki problem za kinesku državu u kojoj žele da formiraju sopstvenu državu Istočni Turkestan (Ujgurstan). Međutim, Peking je svaki pokušaj separatizma najstrožije kaznio, pa su mnogi separatisti pobegli za Tursku, Evropu ili SAD odakle su formirali snažnu dijasporu koja je nastavila da agituje za formiranje sopstvene države. Neki od njih su se pridružili ISIS-u ili Al-Kaidi pa ih otud ima i na sirijskom ratištu gde se bore na strani ovih radikalnih islamističkih grupa.

Potom se i Kina zainteresovala za jaču saradnju sa Sirijom kako bi mogla bolje da locira i prati aktivnosti ujgurskih terorista i tako spreči njihov povratak u Kinu ili ih uhapsi i osudi na najstrože kazne koje za ovakva dela propisuju strogi zakoni Pekinga.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.