Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jildirim: Rusija nema ništa protiv operacije u Siriji

ANKARA - Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da Rusija "nema ništa protiv" operacije turske vojske u sirijskom regionu Afrinu, istakavši da Ankara podržava komunikaciju sa Damaskom uz posredovanje Moskve i Teherana.

"Radimo na otklanjanju zabrinutosti Irana, a Rusija nema ništa protiv", rekao je Jildirim, prenosi Tas s pozivajući se na tursku televiziju NTV.

Međutim, član Odbora za bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Franc Klincevič izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je juče, nakon što je Turska počela operaciju nad Afrinom, da će Rusija diplomatski podržati Damask i da će tražiti u UN da Turska obustavi svoju vojnu operaciju u tom regionu na sjeverozapadu Sirije.

"Neće samo Sirija tražiti obustavu te operacije. I Rusija će podržati taj zahtjev i pružiti Siriji diplomatsku podršku", rekao je juče ruski poslanik Klincevič za RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je Moskva sa zabrinutošću primila informaciju o turskom vojnom angažovanju u sirijskom regionu Afrinu, i pozvalo sve strane da pokažu uzdržanost, prenio je Rojters.

U saopštenju se ističe da Rusija ostaje pri stavu o rješenju za sirijsku krizu koje je zasnovano na očuvanju sirijskog teritorijalnog integriteta i poštovanju suvereniteta te zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da povlači trupe raspoređene blizu sirijskog grada Afrina, nakon što su turski avioni izveli vazdušni napad.

Kako se navodi, to je učinjeno da bi se sprečile moguće provokacije, a da bi se izbjegla prijetnja po život i zdravlje ruskih vojnika - operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije u oblasti Afrin preseljena je na područje Tel-Ađar, prenio je AP.

Turska agencija Anadolija danas javlja da turska vojska napreduje ka Afrinu zajedno s jedinicama Sirijske slobodne armije, koja se suprostavlja sirijskoj vladi.

Milicija sirijskih Kurda tvrdi da su turske trupe danas pokušale da pređu granicu Sirije i Turske i uđu u pokrajinu Afrin, ali da su silom naterane da se vrate, dok je Jildirim prethodno izjavio da su vojne snage Turske ušle danas u Afrin, prenio je Rojters.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.