Jeremić i Lavrov: Hitno sazvati konferenciju o Siriji

Izvor: Blic, 20.Jun.2013, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Lavrov: Hitno sazvati konferenciju o Siriji

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić sastao se danas u Sankt Peterburgu sa Sergejem Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije, s kojim je razgovarao o složenim pripremama za međunarodnu mirovnu konferenciju o Siriji, kao i najnovijem razvoju situacije na terenu.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, oni su se složili oko neophodnosti njenog sazivanja u najhitnijem roku, kako bi se obustavili krvavi sukobi i stabilizovao region od strateškog značaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za međunarodnu zajednicu.

Lavrov i Jeremić su istakli neophodnost političkog dijaloga svih strana u konfliktu, koji bi doveo do opstanka Sirije u njenim priznatim granicama, kao i do slobodnog izražavanja volje njenog naroda o svojoj budućnosti.

Razmotrena je situacija i u drugim kriznim delovima sveta, a bilo je reči i o modalitetima bliže saradnje UN i grupe najbogatijih zemalja G20, u kontekstu efikasnijeg globalnog ekonomskog upravljanja i suzbijanja efekata međunarodne ekonomske krize.

U sedištu UN u Njujorku se upravo vode intenzivni pregovori oko rezolucije koja bi prvi put regulisala odnose između UN i G20.

Lavrov je prihvatio Jeremićev predlog da nakon godišnjeg samita šefova država i vlada zemalja G20, koji će se ove godine održati u Sankt Peterburgu početkom septembra, Rusija kao predsedavajuća izvesti Generalnu skupštinu o rezultatima tog skupa.

Jeremić je upoznao Lavrova sa preostalim tematskim debatama srpskog predsedavanja GS UN, s posebnim akcentom na debatu o ulozi agencija za kreditni rejting u međunarodnom finansijskom sistemu, koja će se održati 10. septembra.

Lavrov je potvrdio visoki nivo učešća Rusije na ovom događaju, istakavši je da Moskva podržava sve aktivnosti srpskog predsedavanja GS UN i ocenio ga izuzetno uspešnim.

Jeremić je u Sankt Peterburgu učestvovao na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu, koji se tradicionalno održava od 1997. godine pod patronatom predsednika Rusije i okuplja vodeće svetske državnike i privrednike.

Ove godine ga zatvaraju ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Jeremić je imao brojne druge bilateralne susrete, a u odvojenom sastanku sa ruskim privrednicima, pozvao ih je na još intenzivniju ekonomsku saradnju sa Srbijom i investiranje u našu zemlju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić - Lavrov: Hitno o Siriji

Izvor: B92, 20.Jun.2013

Sankt Peterburg -- Predsednik Generalne skupštine UN Jeremić sastao se sa Sergejom Lavrovom, s kojim je razgovarao o pripremama za međunarodnu mirovnu konferenciju o Siriji...Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, oni su se saglasili o neophodnosti njenog najhitnijeg sazivanja kako bi...

Nastavak na B92...

JEREMIĆ I LAVROV: Hitno sazvati mirovnu konferenciju o Siriji

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2013

Predsednik Generalne skupštine UN i ministar spoljnih poslova Rusije traže da se obustave krvavi sukobi i stabilizuje region, što je od strateškog značaja za međunarodnu zajednicu

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.