Izrael dejstvovao po ciljevima u Siriji, mete bile i položaji PVO, uništeni i artiljerijsko-raketni sistemi Pancir

Izvor: TangoSix.rs, 22.Jan.2019, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael dejstvovao po ciljevima u Siriji, mete bile i položaji PVO, uništeni i artiljerijsko-raketni sistemi Pancir

Izrael je u prethodna dva dana izveo najjače vazdušne udare na ciljeve u Siriji u proteklih godinu dana. Kako je iz Tel Aviva zvanično saopšteno, među metama su bile snage iranske Revolucinarne garde, tačnije snage jedinice Kuds, zatim snage Hezbolaha, potom komanndo mesto obaveštajne službe, skladište municije, logor za obuku kao i područije za logističku podršku. Svi ciljevi pogođeni su u reonu glavnog grada Damaska, uključujući i međunarodni aerodrom u jugoistočnom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << delu grada na kome su prema vojnim izvorima poginula 4 sirijska vojnika a 6 njih je ranjeno.
Vazduhoplovne snage Izraela su u nedelju preko dana pokušale prvo da unište pošiljku naoružanja koja je na međunarodnom aerodromu u Damasku istovarena iz transportnog aviona Il-76 kompanije Syria Air koji je stigao iz Teherana. Prema dostupnim informacijama sirijska protivvazduhoplovna odbrana navodno je uspešno odbila taj napad, lansirano je 8 raketa,artiljerijsko-raketnim sistemom Pancir pogođeno je 5 krstarećih raketa a raketnim sistemom Buk dve.
Područja koje je 21. januara napalo RV Izraela. Međutim, već sledeće noći, u nedelju uveče i ponedeljak tokom jutra, RV Izraela (IAF) je ponovilo napade a žestoko je dejstvovala po protivvazduhoplovnoj odbrani Sirije kada je pogođeno šest njenih položaja. Ukupno, IAF je avionima F-16 koji su uglavnom leteli iznad Libana napade izveo u 5 talasa, lansirano je preko 40 raketa vazduh-zemlja, među kojima su bile i krstareće rakete Dilajla, a bar trećina njih je pogodilo svoje ciljeve. Sirijci su prijavili obaranje preko 30 raketa.
Video uništenja sirijskog Pancira 11. maja 2018. Na osnovu snimka bi se moglo zaključiti da sistem u trenutku pogotka nije bio operativan:

Najzanimljivije što su Izraelci javno objavili u vezi ovih napada jeste video snimak uništenja jednog ili dva artiljerijsko-raketna sistema Pancir PVO Sirije. Međutim, nije još uvek baš sasvim najjasnije koliko je sistema uništeno, na prvom snimku vidi se da je pre udara rakete sa koje je načinjen snimak, meta već uništena i ne vidi se da je to Pancir. Pri tom posada sistema je pre uništenja lansirala dve rakete.
Na drugom snimku na kameri rakete jasno se vidi da je u pitanju Pancir  koji je pogođen u levi bok ali koji je prema položaju topova, lansera raketa i radara (čija antena se i ne okreće) izgleda u tom trenutku bio van funkcije što bi se moglo zaključiti i na osnovu toga što je iza njega stajao kamion pa je moguće da se čekala popuna borbenog kompleta.
To je drugi slučaj da Sirija prilikom vazdušnih napada izgubi sistem ovog tipa. Podsetimo prvo uništenje dogodilo se 10. maja prošle godine što je bio prvi zvanični ratni gubitak sistema Pancir. I tom prilikom pogođeni sistem nije bio operativan jer je verovatno posada potrošila borbeni komplet naoružanja.
Video uništenja Pancira od 21. januara ove godine:
תיעוד תקיפת סוללות נ.מ סוריות pic.twitter.com/vAImgGvGeI
— יוסי יהושוע (@YehoshuaYosi) January 21, 2019


The post Izrael dejstvovao po ciljevima u Siriji, mete bile i položaji PVO, uništeni i artiljerijsko-raketni sistemi Pancir appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.