Ističe primirje na severu Sirije, Erdogan sa Putinom o daljim koracima

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe primirje na severu Sirije, Erdogan sa Putinom o daljim koracima

Petodnevni prekid vatre na sever Sirije, koji je dogovoren da bi se omogućilo povlačenje kurdskih snaga iz takozvane bezbedne zone, ističe danas. O narednim koracima na sastanku u Sočiju razgovaraće Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp poručuje da je zadovoljan što se primirje poštuje i Kurdi povlače prema planu, ali potvrđuje da će deo vojske ostati u Siriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Donald Tramp ponovo je branio svoju odluku o povlačenju vojske iz severne Sirije, iako je suočen sa kritikama da je izdao Kurde koji su Americi bili važan saveznik u borbi protiv Islamske države.
 
"Prekid vatre na severu Sirije se održava. Kurdi se povlače iz bezbedne zone, ima sporadičnih čarki. Ne verujem da će biti potrebno da naša vojska bude u tom delu Sirije, tamo je veoma opasno. Ostaće veoma mali broj vojnika, 28-oro i njihov zadatak je da osiguraju zalihe nafte, ali u drugom delu Sirije. Podsetiću da sam posle izbora 2016. godine obećao da ću vratiti naše vojnike kući", rekao je Donald Tramp.
Šef turske države upozorio je da će po isteku roka njegova zemlja obnoviti vojne akcije ako se Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi, ne povuku iz bezbedne zone duž granice.

"Danas ističe prekid vatre koji je trajao pet dana. Na sastanku sa Putinom u Sočiju razgovaraćemo o narednim koracima", ponovio je Tajip Redžep Erdogan.
O situaciji u Siriji telefonom su razgovarali predsednici Rusije i Francuske.
Putin i Makron su istakli važnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Vladimir Putin,   Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.