Izvor: Radio 021, 23.Mar.2019, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država poražena u Siriji, ali i dalje predstavlja globalnu pretnju

Islamska država poražena je i na poslednjem delu teritorije u Baguzu u Siriji, objavile su Sirijske demokratske snage, objavljujući tako kraj samoproglašenog kalifata, koji se nekad prostirao na trećini Iraka i Sirije.

Iako poraz Islamske države u Baguzu, označava kraj vlasti nad tzv. džihadističkom državom, ova grupa još uvek predstavlja globalnu pretnju.

Dugoj i teškoj borbi došao je kraj. Rat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << protiv Islamske države trajao je najmanje pet godina. Finalni napad kurdske snage, uz podršku saveznika, povele su početkom marta u istočnoj Siriji. Istorijsku pobedu Kurdi, širom sveta, slave u isto vreme kada i Nevruz- praznik koji u ovoj kulturi tradicionalno znači početak nove godine.

Borbe protiv ISIL-a na području Sirije i Iraka trajale su poslednje četiri godine.Uz stalne i intenzivne vazdušne udare, ISIL je pao, ali to je imalo visoku cenu. Baguz je pao skoro tri meseca nakon što je Donald Tramp najavio kako će uskoro povući američke snage iz Sirije, jer je ISIL poražen.

"Glavni faktor uspeha Sirijskih demokratskih snaga u ratu protiv terorizma jesu demokratski principi, sloboda žena, ali i principi suživota i bratskih odnosa sa našom braćom Kurdima, Arapima, Turkmenima, Čečenima", rekao je generalni deirektor SDF-a Matlum Kobani.

U međuvremenu, još traje potraga za vođom Abu Bakrom Al Bagdadijem, koji je kalifat oformio u iračkom gradu Mosulu 2014. godine.

Stanovnici tog grada, znali su da više ništa neće biti isto - Irak će biti uništen. Al Bagdadija traže brojne obaveštajne službe, ali mu niko nije čak ni prišao.

Obični građani u Sriji nikada nisu imali izbora. Smrtonosno nasleđe ISIL-a još određuje njihovu sudbinu. Situacija u izbjegličkim kampovima, gdje su uglavnom žene i djeca, je izuzetno teška.

"Potrebna nam je pomoć, hitno. Situacija je urgentna i pozvali smo strane vlade i humanitarne organizacije da nam pomognu jer će se ovo pretvoriti u katastrofu. Zdravstvena nega je sve lošija, a polako nam nestaje i hrane", kaže upravnik izbegličkog kampa Nabil Hasan Al Hol.

Iako je izgubio teritorijalnu bitku, ISIL i dalje ostaje velika bezbednosna pretnja.

Na vrhunci moći ISIL je kontrolisao teritoriju od zapadne Sirije do predgrađa glavnog grada Iraka, Bagdada. Poslednje bitke, pogubne po ISIL, vodile su se oko malog i dosad nevažnog grada na obali reke Eufrat, Baguza.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.