Hemijsko oružje koje je primenjeno u Siriji moglo je dospeti iz SAD

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2013, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hemijsko oružje koje je primenjeno u Siriji moglo je dospeti iz SAD

07.09.2013. -

U jeku sirijske krize polemika pristalica i protivnika varijante primene sile u dešavanjima u ovoj zemlji izbila je na najviši nivo. Međutim, stručnjaci apeluju da se detaljno analiziraju sve verzije kojima se objašnjava pojava hemijskog oružja u zoni borbi. I da se tek posle toga donesu zaključci.

Nedavno se u štampi pojavila zanimljiva verzija o poreklu hemijskog oružja upotrebljenog u Siriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ono je navodno dopremljeno iz SAD-a gde su ga neki zlonamernici sintetizovali u skoro kućnim uslovima. Radi se o tome što najveće trgovačke mreže u SAD trguju proizvodima koji se mogu upotrebiti za proizvodnju sarina.

U ovo ne veruju svi stručnjaci. Po mišljenju šefa naučno-istraživačkog odeljenja za ratnu istoriju Severozapadnog regiona RF instituta za ratnu istoriju MO RF, potpukovnika Eduarda Koršunova,

- Mala je verovatnoća da je to tačno, zato što i komponente i sam sarin potpadaju pod konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Konvencija o zabrani hemijskog oružja je dokument u kojem kao prilog postoje tri spiska. Na prvom su same otrovne materije. One su zabranjene za proizvodnju, čuvanje i primenu. Na drugom su komponente od kojih se ove otvorne materije sintetizuju. One su takođe zabranjene i nalaze se pod strogom kontrolom. Ne mogu prosto tako da se prodaju.

Ujedno, ima mnogo stručnjaka koji smatraju da sarin može biti sintenizovan, što se kaže, „uz pomoć štapa i kanapa“. Po mišljenju starijeg naučnog saradnika Centra za međunarodnu bezbednost IMEMO RAN Pjotra Topičkanova,

- Hemijski inženjer u kućnim uslovima može da napravi otrovan gas koji se može iskoristiti u hemijskom napadu. Međutim, ne radi se o oružju za masovno uništavanje, već o manjoj količini gasa koji se može upotrebiti u terorističkom aktu. U vezi s tim pominje se napad koji je sekta „Aum Senrikju“ izvršila u Tokiju.

S druge strane, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, svega 280 grama sarina je dovoljno da se ubije preko 10 hiljada ljudi. A to su upravo razmere sirijske tragedije. Generalni direktor Centra za političku konjunkturu Sergej Mihejev je uveren:

- Ovde se treba oslanjati na referat koji je sačinila ruska strana. U njemu se prilično stručno obrazlaže činjenica da su pronađene hemijske materije napravljene u kućnim uslovima. A da je to u principu moguće, nije nikakva tajna. Danas se to može napraviti u kućnim uslovima. Mnoge komponente se zaista prodaju u otvorenim trgovačkim mrežama, ne samo u Engleskoj ili u Americi, već i u celom svetu uopšte. Postoji realno iskustvo u smislu da su različite ekstremističke organizacije koristile hemijske materije, na primer, sekta „Aum Senrikju“ je takođe primenjivala gas sarin u tokijskom metrou. Napravila ga je samostalno. Znači, u tome nema ničeg nedostupnog. Verovatnoća da su hemijske materije napravljene amaterski je prilično velika.

U svakom slučaju, sve opet ukazuje na potrebu za detaljnim istraživanjem. Samo ono treba da odredi stepen krivice strana uvučenih u konflikt.

Treba priznati da je u međunarodnoj zajednici stvoren jaz u vezi sa sirijskim pitanjem. Na samitu G20 se pokazalo da se bar polovina učesnika ovog elitnog kluba zalaže za akciju primene sile prema Bašaru Asadu. Međutim, druga polovina se pridržva suprotne tačke gledišta. Dakle, potreban je konsenzus. A do tada će svaka antiasadovska akcija izgledati kao očigledna demonstracija prezrivog odnosa prema aktuelnom svetskom poretku koji se gradi na bazi uzimanja u obzir mnoštva različitih interesa.

Sergej Duz,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.