HTS PODRŽAO POBUNJENIKE U DARI: Džihadisti se zavetovali na borbu do poslednje kapi krvi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 20:52

HTS PODRŽAO POBUNJENIKE U DARI: Džihadisti se zavetovali na borbu do poslednje kapi krvi (VIDEO)

HTS je održavao prilično veliko prisustvo u Dari pre vojne operacije i sporazuma o pomirenju 2018. godine

Hajat Tahrir al-Šam (HTS), de fakto vladar severozapadne sirijske oblasti Idlib, povezan sa Al-Kaidom, izrazio je podršku bivšim pobunjenicima u Dari.

Južna provincija doživela je nemire u poslednjih nekoliko dana. Operacija Sirijske arapske vojske (SAA) radi osiguranja južnog dela grada Dare, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poznatog kao Dara al-Balad, isprovocirala je bivše pobunjenike koji su napali na desetine vojnih položaja i kontrolnih punktova.

Brojne frakcije u Idlibu, predvođene HTS-om, pojačale su artiljerijske i raketne udare na područja pod kontrolom vlade kao odgovor na napade SAA na planini al-Zavaj u južnom Idlibu, pružajući podršku bivšim pobunjenicima Dare.

U zvaničnoj izjavi objavljenoj 31. jula, HTS je obećao da će pojačati svoje napade na "strateške" i "vitalne" položaje u oblastima oko Idliba pod kontrolom vlade u okviru operacije "podrške planini al-Zavaj i Dari“.

- Ove operacije će se nastaviti i eskalirati, ako Bog da ... Patnja naroda Dare je naša patnja, njihova pobeda je naša pobeda i njihovo dostojanstvo je naše dostojanstvo - navodi se u saopćenju.

U tim operacijama učestvuju saveznici HTS-a koje podržava Turska. Na današnji dan objavili su snimke nekih od svojih nedavnih napada na područja pod kontrolom vlade, koje možete pogledati klikom na OVAJ LINK.

. Dok se tamo nalazila, teroristička grupa se redovno borila sa lokalnim pobunjenicima. Danas je grupi ostalo jako malo pristalica.

Uprkos pokušajima HTS -a da podstakne nasilje u Dari, tamošnji sukob je blizu rešavanja. Ponovljeno kršenje sporazuma o prekidu vatre u Idlibu od strane terorističke grupe, verovatno neće proći nekažnjeno.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

POBUNJENICI NE PRESTAJU SA UDARIMA U IBLIBU: Dara pred pucanjem, sirijske snage spremile odgovor (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2021, 18:40

Ovi napadi predstavljaju očigledno kršenje sporazuma o prekidu vatre u Idlibu..Militanti iz Idliba, predvođeni Hajat Tahrir al-Šamom (HTS) povezanom s Al-Kaidom, nastavljaju granatirati područja pod sirijskom kontrolom u znak podrške bivšim pobunjenicima Dare, kojima se vrši pritisak na sirijske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.