Izvor: Blic, 01.Mar.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granate pogodile stambene četvrti u južnom sirijskom gradu

Granate su pogodile danas stambene četvrti u južnom sirijskom gradu Dari, javljaju sirijski državni mediji i dve opozicione posmatračke grupe.

Državna novinska agencija SANA javlja da su pobunjenici ispalili sedam granata na kvart Sabil i na aerodrom u gradu Dari, u delovima koji su pod kontrolom vladinih snaga. U Dari su počeli sukobi u zemlji u martu 2011. godine. Nevladina Sirijska opservatorija za ljudska prava i Lokalni koordinacioni odbori, čija su sedišta u Velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Britaniji, javljaju da su vladine snage granatirale delove Dare pod kontrolom pobunjenika. Opservatorija javlja da je nekoliko ljudi ranjeno. Ovim se granatiranjem izgleda krši primirje dogovoreno pod pokroviteljstvom Rusije i SAD koje je stupilo na snagu u ponoć u petak.

Primirje je i dalje krhko i stižu izveštaji o njegovom kršenju u raznim delovima Sirije, medjutim zvaničnici navode da je prekid vatre dosta smanjilo nasilje od kada je stupilo na snagu pre četiri dana.

Rusija i SAD su prošle nedelje izdejstvovale usvajanje sporazuma o privremenom prekidu neprijateljstava u Siriji. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je prekid vatre u Siriji prekršen 15 puta u poslednjih 24 časa.

Ministarstvo je navelo da je najveći broj prekršaja registrovano oko Damaska, Alepa, Homsa i Latakije.

Rusi su za granatiranje optužili grupu Islamska država i Nusra Front, sirijski ogranak Al Kaide. Obe te ekstremističke grupe nisu obuhvaćene dogovorom o primirju, i rusko ministarstvo je navelo da su oni napadali vladine položaje i stambene četvrti sa teritorije pod kontrolom sirijske opozicije.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.