Erdogan najavio vojnu akciju u Siriji, kreće na sirijsku kurdsku miliciju

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Okt.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan najavio vojnu akciju u Siriji, kreće na sirijsku kurdsku miliciju

ANKARA - Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao u subotu da će Turska izvesti zračnu i kopnenu vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji, u svojoj dosad najizravnijoj najavi upada u Siriju otkad su Ankara i Washington dogovorile uspostavu "sigurne zone".

Operacija bi trebala započeti u subotu ili nedjelju.

Saveznici u NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << -u dogovorili su uspostavu sigurne zone na sirijskoj granici koja bi se trebala protezati do 30 kilometara u Siriju i očistiti područje od sirijske kurdske milicije (YPG) koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska je optužila SAD, koja podupire snage predvođene YPG-om koje su porazile borce Islamske države u Siriji, da presporo uspostavlja dogovorenu zonu.

Turska želi "zalijevati područje istočno od Eufrata izvorima mira" i smjestiti ondje izbjeglice, rekao je Erdogan.

"Izvršili smo pripreme, završeni su planovi operacija i izdane su potrebne upute", dodao je Erdogan.

Turska želi smjestiti 2 milijuna sirijskih izbjeglica u zonu i više puta je upozoravala da će provesti jednostranu vojnu akciju ako ne bude zadovoljna napretkom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.