Erdogan: S-400 protiv turskih lovaca - agresija

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: S-400 protiv turskih lovaca - agresija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da bi upotrebu protivvazdušnih raketnih kompleksa S-400 protiv turskih lovaca iznad Sirije smatrao kao agresiju.

Osim toga, Erdogan je za CNN istakao i da smatra takav razvoj događaja potpuno verovatnim i da će Turska biti prinuđena da preduzme hitne mere, prenosi “Sputnjik”.

Erdogan je dodao da će obaranje turskog lovca biti smatrano agresijom prema suverenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državi i da ona ima pravo da se zaštiti.

Kako kaže, Ankara se neće izvinjavati za incident sa obaranjem aviona suhoj-24.

„Mislim da, ako neko treba da se izvini, to nismo mi. Treba se izviniti onima koji krše naš vazdušni prostor. Naši piloti i oružane snage su samo izvršavali svoje obaveze koje su se sastojale od toga da odgovore na kršenje vazdušnog prostora", rekao je Redžep Tajip Erdogan.

On je saopštio i da je zatražio sastanak sa šefom ruske države u Parizu 30. novembra, ali da odgovor nije dobio. Šef ruske države je kasnije saopštio da nije dobio poziv od turskog predsednika.

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, on je istakao da bi to "bila agresija na prava Turske na suverenitet, a prirodno je pravo države da štiti ta prava".

Kako je napomenuo, Turska ne želi pogoršanje situacije u regionu.

"Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije su, mislim, odgovorne strane u tome", naglasio je Erdogan.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: S-400 protiv turskih lovaca - agresija

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2015

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kaže da bi upotrebu protivvazdušnih raketnih kompleksa S-400 protiv turskih lovaca iznad Sirije smatrao kao agresiju...Osim toga Erdogan je za CNN istakao i da smatra takav razvoj događaja potpuno vjerovatnim i da će Turska biti prinuđena da preduzme...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.