Dečak novinar (14) poginuo na prvoj liniji borbe

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2013, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak novinar (14) poginuo na prvoj liniji borbe

Dečak Omar Katifan (14), koji se "igrao" novinara na prvim linijama borbe u Siriji, poginuo je 21. maja na jugu zemlje "na zadatku".

Kad deci ukradu detinjstvo: Omar Katifan  

Omar je bio deo omladinskog medijskog projekta "Dokumenti iz Sirije", pripadnik takozvanog "građanskog novinarstva", koje se raširilo po svim zemljama zahvaćenim "arapskim prolećem".

 

O Omarovoj smrti izvestila je njegova organizacija, a sirijski informativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << blog Jala Sirija nazvao ga je "dušom Sirije".

 

Izbijanje revolucija u arapskim zemljama, u kojima je kontrola informacija bila izuzetno čvrsta, pojavilo se "građansko novinarstvo" u koje su se uključili stanovnici pobunjeniih područja u želji da iznesu "pravu" istinu i daju svoje viđenje revolucije.

 

Oni su kao pravi ratni izveštači išli među vojnike i izveštavali o borbama i događajima sa terena. Mnogi od njih su dospeli u zatvor, doživeli mučenje, a veliki broj je i poginuo.

Humanitarne organizacije sve više su zabrinute učešćem dece u sirijskom ratu. Pored Omara, koji je izveštavao sa ratišta, svet je obišla i priča o osmogodišnjem dečaku sa kalašnjikovim, koji kaže da je u ratu da bi pomogao ujaku koji se bori u Alepu.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.