DŽIHADISTI UŠLI U PALMIRU: Drevni grad u Siriji ponovo u rukama Islamske države

Izvor: Telegraf.rs, 10.Dec.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽIHADISTI UŠLI U PALMIRU: Drevni grad u Siriji ponovo u rukama Islamske države

Pripadnici Islamske države ponovo su ušli u Palmiru, devet meseci nakon što su proterani iz ovog sirijskog grada, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Islamska država je držala pod svojom kontrolom Palmiru i okolne ruševine 10 meseci pre nego je sirijska vojska oslobodila ovaj antički grad od džihadista, u martu ove godine.

Međutim džihadisti su sproveli agresivnu ofanzivu početkom ove nedelje.

- Vojnici Islamske države su u Palmiru >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ušli u subotu i trenutno su zauzeli severnozapadni deo grada. Borbe se sada vode u centralnom delu grada, samo je južni deo slobodan još uvek. Džihadisti su opkolili i aerodrom - rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava.

ISIS je inače potpuno uništio veliki broj spomenika i antičkih građevina koje su pod zaštitom UNESKO-a., kao i grad Tadmur, tokom svoje desetomesečne opsade grada. Dva hrama stara 2.000 godina, kao i stari lukovi i nadgrobni tornjevi potpuno su sravnjeni sa zemljom.

Foto: AP/Tanjug

Grupe džihadista, koje su takođe uništile i nekoliko mesta u okolini Iraka iz preislamskih vremena, veruju da su sve ove ograđevine bogohulne. Međutim na sreću i dalje je ostalo nekoliko drevnih mesta sačuvanih od ratnih razaranja.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici beže iz Palmire. Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

- Vojska je kao institucija raspuštena. Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapad - rekao je Hatib koji se nalazi u Gazijantepu u Turskoj.

Printskrin: ISIS

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je IS u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu IS.

Podsetimo, u martu ove godine Palmira je bila oslobođena uz veliku podršku ruske avijacije. Od tada Islamska država neprekidno gubi teritorije u Iraku i Siriji.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OBRT U SIRIJI Džihadisti ponovo osvojili Palmiru

Izvor: Blic, 10.Dec.2016

Džihadisti Islamske države uspeli su da osvoje delove drevnog grada Palmire, u središtu Sirije, odakle su bili potisnuti pre devet meseci, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava...#SAA and militia say farewell to #Palmyra as evacuation is ongoing,leaving the town to #IS. pic.twitter.com/4lVn5g3VVl..-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.