Čudni ”Prijatelji Sirije”

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2014, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudni ”Prijatelji Sirije”

23.05.2014. -

Zapad ponovo daje sirijskoj opoziciji novac i oružje ne za pobedu u ratu, već za njegovo otezanje.

Komunike novog sastanka ministara 11 zemalja koje podržavaju sirijsku naoružanu opoziciju u Londonu (London 11) 15. maja 2014. godine skoro je verna kopija izveštaja sa prošlogodišnjih sastanaka ove organizacije. Kao i prošle godine, podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se uvećanje vojne pomoći ”proverenim” odredima opozicije, izjavljuje se o neophodnosti uklanjanja sa vlasti Bašara Asada i unapred se proglašavaju budući predsednički izbori nelegitimnim. Sveži detalj je tvrdnja o neuspehu međusirijskih pregovora u Ženevi i odusustvu perspektiva političkog rešavanja sirijske krize.

Istovremeno lider koalicije sirijske opozicije Ahmed Džarba za vreme svoje posete Vašingtonu potvrdio je privrženost političkom regulisanju konflikta. Dodavši, ipak, da ”očuvanje pritiska na režim uvećava šanse da se nađe političko rešenje” i zatraživši od Amerike da osim protivtenskovskih kompleksa da još i protivavinske: ”Kako bi oslobođene teritorije procvetale i kao bi ljudi živeli u miru, treba da bude neutralisano sirijsko ratno vazduhoplovstvo”.

Džerba pribegava lukavosti. Pobeda opozicije nikako ne zavisi od isporuka američkih bojevih kompleksa. Između ostalog, njeni lideri prošle godine su izjavljivali da su dobili ”čudo-oružje” uz pomoć kojeg je trebalo da pobede redovnu armiju. Po svemu sudeći, tada je bilo reči o protivtenkovskim raketnim kompleksima i prenosnim protivavionsko-raketnim kompletima sovjetske proizvodnje. Sada su rešili da daju američkim proizvođačima oružja da zarade. Od početka godine SAD su predale ”umerenoj ustaničkoj grupaciji” 12 protivtenkovskih raketnih kompleksa BGM-71 Tow. Kako kaže stalni predstavnik Sirije u UN Bašara Džafari, ovi kompleksi su već primenjeni u borbama protiv sirijske armije na severoistoku Sirije kod grada Kasab... radikali iz Fronta an-Nusra. Može se, nravno, ne verovati sirijskom diplomati. Samo Bela kuća iz nekog razloga još uvek razmišlja povodom isporuka američkih protivavionskih raketnih kompleksa sirijskoj opoziciji.

Dug rat i isporuke protivtenkovske i protivavionske tehnike SAD su planirale još na samom početku konflikta. Počele su da uče teroriste Slobodne sirijske armije da rukuju složenom tehnikom još u novembru 2012. godine. Na dvonedeljnim kursevima pod rukovodstvom instruktora Cije i snaga specijalnih operacija istovremeno se školovalo od 20 do 45 ljudi. Lako je zamisliti gde i kako oni sara ratuju, posle raspada Sirijske slobodne armije.

I tako od prošle godine ništa se nije promenilo. Sirijska opozicija ponovo obećava blisku pobedu, procvat i mir. Ali posle dobijanja novca i oružja. Istina, jedan od lidera Fronta an-Nusra Sami al-Aridi već je optužio Džerbu za krađu 75 miliona dolara namenjenih za pomoć sirijskim izbeglicama i lečenje ranjenih. Ali ko će poverovati radikalu? I Džerba je dobio još 287 miliona dolara za neborbenu opremu i tehniku.

Pobeda je blizu? Kako smatra visoko vojno rukovodstvo SAD — nije. 14. maja na zasedanju Atlatnskog saveta analzitičkog centra u Vašingtonu predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova generala Martin Dempsi izjavio je da SAD ne snabdeva ustanike onim što je potrebno za pobedu na režimom Bašara Asada. On je priznao da čak ako sirijskoj opoziciji pođe za rukom da svrgne Asada, zemlja će i dalje stradati od terora, haosa i gladi. Isto čeka zemlju, kaže on, čak ako Asad sa porodicom i pristalicama napusti Siriju koliko danas.

Ali ako o tome da opozicija neće dobiti rat govore čak američki generali, nije li bolje prekinuti? Razmere predratnih represija i surovosti režima više ne mogu da se porede sa rezultatima svega tri godine građanskog rata — više od 150 hiljada poginulih, milioni izbeglica i čudovišna razaranja. Logično je pretpostaviti da ove nevolje ne brinu ”prijatelje Sirije”. Kada nisu uspeli da pobede u tom ratu, prosto su rešili da ga otegnu.

Vadim Fersovič,

Izvor: Glas Rusije, foto: East News/AP Photo/Rodrigo Abd    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.