Crveni krst: Sirijski konflikt prerastao u građanski rat

Izvor: Blic, 15.Jul.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni krst: Sirijski konflikt prerastao u građanski rat

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) objavio je danas da smatra da je konflikt u Siriji prerastao u pravi građanski rat, što znači da se sada na tu zemlju primenjuju međunarodni humanitarni zakon.

Ovaj zakon, poznat i kao pravila rata, dozvoljava stranama u sukobu pravo da koriste “primerenu silu” da postignu svoje ciljeve, pri čemu je važna procena organizacije o vrsti i količini sile koju mogu da primene.

Na osnovu njihove procene takođe se može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oformiti osnova za krivično gonjenje za ratne zločine, posebno ako su napadnuti civili, ili ako su zarobljenici zlostavljani ili ubijani.

-Ovde je sada reč o nemeđunarodnom oružanom sukobu u zemlji – izjavio je portparol ICRC-a Hičam Hasan.

Povezane vesti: Njujork tajms: Nije bilo masakra u Siriji već oružane borbe Sirijska vojska napala Kirbet Gazaleh a posmatrači bili u Tremzi Masakr 200 ljudi u sirijskom selu Tremza, opozicija tvrdi: "Ovo je druga Srebrenica" "Prijatelji Sirije" pozvali Asada da se povuče Lavrov: Sirijci sami da reše svoje probleme, nećemo pružiti azil Asadu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.