Crvena boja, ne krv: Fotograf uhvaćen da je snimio lažne fotografije patnje Alepa u - Egiptu! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 21.Dec.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvena boja, ne krv: Fotograf uhvaćen da je snimio lažne fotografije "patnje Alepa" u - Egiptu! (FOTO)

Ovo je trebalo da bude slika koja bi potresla svet: devojčica drži u ruci medu dok stoji u beloj, ali krvavoj haljinici, dok su iza nje ruševine sirijskog grada Alep.

Sudeći prema egipatskim vlastima, reč je o isceniranoj fotografiji, snimljenoj stotinama kilometara daleko, u drugoj državi.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na Fejsbuk stranici da je grupa od 5 ljudi uhvaćena kako snima fotografije s namerom da ih predstavi kao prave scene >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << iz Alepa.

Five people nabbed shooting #fake images of ‘#Aleppo suffering’ in #Egypt https://t.co/Uku70xE3aA pic.twitter.com/PI9DufU4el

Ministarstvo je saopštilo da je reč o žiteljima Port Saida, grada na Sueckom kanalu, koje su uhvatili usred snimanja 12-godišnje devojčice.

Fotograf 21-godišnji Mustafa ispričao je da uglavnom snima svadbe i druga slavlja, ali da je, eto, došao na drugačiju ideju.

"Tokom razgovora, osumnjičeni je ispričao da je trebalo da snime seriju scena, koje bi trebalo da budu objavljene na društvenim mrežama, a predstavljene kao aktuelne fotografije iz Sirije, iz Alepa", saopštiolo je ministartvo, koje je postavilo i video hapšenja i razgovora sa osumnjičenim.

Scenografija za "fotografiju iz Alepa" su ruševine kuće koja je srušena radi izgradnje nove. Krv na haljini i medi je samo crvena boja.

Devojčicu je na snimanje dovela majka, takođe fotograf.

Mustafa fotograf zadržan je u pritvoru četiri dana, dok su drugi pušteni kući.

Ovo, naravno, nije prva niti jedina fotografija snimljena u ovakve svrhe. Jedna od njih, koja je šerovana na hiljade puta na Tviteru i Fejsbuku je fotografija devojčice koja trči ulico među ruševinama. Naslov je "Devojčica trči da preživi, cela njena porodica je ubijena. Ovo je stvarno u Siriji". Zapravo, fotografija je isečak iz libanskog pop-videa iz 2014. godine.

The "girl running to survive " and the original screenshot from a music video "الطفلة الحلبية تفر " والصوره الأصل من فيديو موسيقي #Aleppo pic.twitter.com/J0ifWW4RF8

— Aziz Alkhater (@AlkhaterAziz) December 15, 2016

#PrayforMunich: Svet poslao poruke podrške Minhenu, ali i lažne fotografije napada

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.