Britanija počela napade u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Dec.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija počela napade u Siriji

Britanski avioni tipa 'tornado' izveli su u četvrtak ujutro napade na položaje naftna polja Omar na istoku Sirije, koje kontroliše "Islamska država", samo nekoliko sati nakon što je britanski parlament odobrio akcije u Siriji.

Ministar odbrane Majkl Felon izjavio je da su napadi bili 'uspješni', te da je on lično odobrio bombardovanje ovih meta.

Ministar Felon da je cilj bio izvesti udarac na izvore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << prihoda o kojima ovisi "Islamska država", te da će Ministarstvo kasnije dati procjenu načinjene štete.

Četiri aviona poletjela su u akciju iz britanske baze Akrotiri na Kipru.

Velika Britanija već učestvuje u bombardovanju položaja "Islamske države" u Iraku, a poslanici su u srijedu odobrili da se Britanija, koja već djeluje u Iraku, i u Siriji priključi vazdušnim napadima koalicije pod vođstvom SAD.

Nakon desetosatne rasprave, za učešće u akcijama međunarodne koalicije u Siriji glasalo je 390 poslanika, dok ih je 211 bilo protiv.

Premijer Dejvid Kameron ocijenio je da će proširenje vazdušne kampanje doprinijeti većoj bezbjednosti Britanije, slabljenjem snaga "Islamske države" odgovornih za nedavne napade u Parizu, Bejrutu i drugim mjestima.

Stav lidera opozicione Laburističke partije Džeremija Korbina je bio da se ne treba uključivati u ovu kampanju i da vlada zemlju vodi u rat, ali je oko 60 poslanika te stranke ipak podržalo angažovanje Britanije u vazdušnim napadima u Siriji.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.