Bosanska deca u Siriji su tempirana bomba za Evropu

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bosanska deca u Siriji su tempirana bomba za Evropu"

Trenutno se u Iraku i Siriji nalazi više od 80 dece poreklom iz BiH, i to na teritoriji koju kontroliše Islamska država, pokazalo je istraživanje neprofitne organizacije "Atlantic Initiative" iz Sarajeva. Ova deca se tamo radikalizuju, a po povratku na Balkan predstavljaće pravu tempiranu bombu, upozoravaju iz ove organizacije.

Dečaci uzrasta od 13 i 14 godina podvrgnuti su vojnoj obuci i svojevrsnom "ispiranju mozga" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kroz priče o džihadu, kalifatu i potrebi "istrebljenja nevernika". Nakon toga, postaju spremni za izvršenje zadataka. Neki se šalju na front, a neki u Evropu, gde će čekati dalje komande.

Prema podacima koje je objavio "Atlantic Initiative", najmanje jedan dečak je ubijen u borbi.

- Suočavamo se sa potpuno novom generacijom dece koja su odrasla na bojnom polju. Oni će biti tempirana bomba za svaku zemlju u koju kroče - izjavio je Vlado Azinović, koautor studije.

Bosanski muslimani čine najveći broj boraca Islamske države sa ovih prostora. Uz njih, veliku podršku džihadistima daju borci sa Kosova, iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Sandžaka.

"Atlantic Initiative" u svojoj studiji ističe jednu zanimljivu promenu. Naime, broj odraslih, vojno sposobnih muškaraca iz Bosne koji su se pridružili Islamskoj državi je sa 188 spao na 91. Tačno 50 boraca je ubijeno, dok se čak 47 vratilo u Bosnu. Međutim, porastao je broj žena i dece koji su se uputili u Siriju i Irak.

Ova organizacija dodaje da su muslimani u Bosni "uglavnom miroljubivi", ali da postoji nezanemarljiv broj onih koji su primili ekstremni, salafistički islam, i to zahvaljujući stranim mudžahedinima koji su taj ekstremizam doneli na Balkan tokom ratova devedesetih godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Deca uče za ubice, žene za kurire!

Izvor: Večernje novosti, 15.Jun.2016

Više desetina devojčica i dečaka iz BiH otišlo sa roditeljima put islamske države. Pored osamdesetak mališana iz BiH, u redovima ID i 52 žene iz Bosne VIŠE od 80 dece iz BiH nalazi se na teritoriji pod kontrolom Islamske države u Iraku i Siriji. Pored dečaka i devojčica...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.