Bila sam naivna, ID želi tri stvari: žene, novac i moć

Izvor: B92, 03.Avg.2017, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bila sam naivna, ID želi tri stvari: žene, novac i moć"

Nuršadrina Kairadahija iz Indonezije imala je samo 17 godina kada je nagovorila celu porodicu da odu u Siriju i pridruže se ID, javlja AP.

Sve informacije o ID pronašla je na internetu, a militanti su tvrdili da će im "pružiti sve potrebno za život", uključujući otplaćivanje porodičnih dugova, besplatnu zdravstvenu negu za devojke te obrazovanja.

Pozvali su ih da "žive u savršenom muslimanskom društvu, kakvo bi ono trebalo biti".

Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članova porodice ostvarila je plan i kroz Tursku stigla u Raku, ali su ubrzo nakon toga shvatili da su pogrešili.

Slobodne žene i devojke bile su prisiljene na udaju za teroriste, a svi muškarci su morali da se pridruže borcima.

Kairadahija je u dve godine pretrpela smrt bake i strica, a porodica se razdvojila dok je pokušavala da pobegne. Uspela je s majkom, dve sestre i njihovim sinovima doći do izbegličkog kampa koji su otvorili Kurdi. Njen otac otac i četvorica bratića zatvoreni zbog povezanosti sa ID.

Kairadahija je ispričala da su muškarci u Raki prisiljeni da pohađaju kurs o borbi za ID, a ako se odbiju pridružiti vojsci završe u zatvoru.

Žene i devojčice smeštene su odvojeno od muškaraca te ne smeju komunicirati s muškim članovima prodice.

Takođe je izjavila da su žene agresivne te među njima često dolazi i do fizičkih napada, a militanti smeju odabrati bilo koju za suprugu, čak i ako se nisu upoznali. Dodala je da je jednogodišnje dete njene sestre stavljeno na popis "dostupnih slobodnih supruga".

"To je ludo. ID želi samo tri stvari: žene, novac i moć. Ponašaju se kao bogovi i stvaraju vlastite zakone. Jako su daleko od onoga što islam predstavlja", rekla je ona te dodala da se užasno kaje zbog svoje odluke o odlasku u Siriju:

"Bila sam jako glupa i naivna. Krivim sebe za sve. Nadam se da će Bog prihvatiti moje pokajanje. Ovaj put nije odlazak na odmor. To je opasan, opasan put“, kaže ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Bila sam naivna, ID želi tri stvari: žene, novac i moć"

Izvor: OkRadio.rs, 03.Avg.2017

Nuršadrina Kairadahija iz Indonezije imala je samo 17 godina kada je nagovorila celu porodicu da odu u Siriju i pridruže su ID, javlja AP. Sve informacije o ID pronašla je na internetu, a militanti su tvrdili da će im "pružiti sve potrebno za život", uključujući otplaćivanje porodičnih dugova,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.