Ban povukao poziv Iranu za učešće na skupu Ženeva-2

Izvor: Blic, 20.Jan.2014, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban povukao poziv Iranu za učešće na skupu Ženeva-2

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun povukao je poziv Iranu za učešće na mirovnoj konferenciji o Siriji u Švajcarskoj u sredu, izjavio je večeras njegov portparol Martin Nesirski.

Ban Ki-mun je "odlučio da će se jednodnevna konferencija u Montreu održati bez učešća Irana", kazao je on, objašnjavajući tu odluku odbijanjem iranske strane da podži stvaranje prelazne vlade u Siriji.

Sirijska opoziciona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koalicija pozdravila je tu odluku UN.

Opozicija je prethodno najavila da neće poslati u sredu u Montre svoje predstavnike na mirovni skup o Siriji, protiveći se pozivu za učesće Iranu.

Ban Ki-mun naveo takođe danas je da je razočaran odbijanjem Irana da podrži tranziciju u Siriji i najavio da "razmatra hitne druge mogućnosti.

Sirijska opoziciona koalicija je navela da će doći na "Ženevu-2" samo ako Iran ispuni niz uslova ili ako UN povuku svoj poziv Teheranu.

Iran, saveznik režima u Damasku protiv kojeg se bori opozicija, danas je najavio svoje učešće u konferenciji "Ženeva-2" čiji je cilj mirovno okončavanje trogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Teheran je istovremeno odbacio uslov da prihvati stvaranje prelazne sirijske vlade.

Koalicija opozicije zahteva od Irana "povlačenje svih svojih vojnika i boraca iz Sirije, poštovanje zaključaka skupa Ženeva-1, usvojenih 30. juna 2012. u kojima se poziva na stvaranje prelazne vlade u Siriji, i "aktivno angažovanje u pogledu Ženeve-2".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva i Teheran ocenjuju da je greška povlačenje poziva Iranu za učešće na skupu "Ženeva-2"

Izvor: Blic, 21.Jan.2014, 10:44

Rusija je ocenila da je pogrešna odluka UN da se povuče poziv Iranu da u Švajcarskoj prisustvuje mirovnoj konferenciji o Siriji "Ženeva-2", a iranski zvaničnici tvrde da uspeh na tom skupu zavisi od učešća Teherana. ..Generalni sekretar Ban Ki Mun je u ponedeljak uveče povukao poziv Iranu za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.