Asad je dobio rat, ali...

Izvor: B92, 02.Sep.2018, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Asad je dobio rat, ali..."

Sirijski predsednik Bašar al Asad je dobio građanski rat u svojoj zemlji, ali neće "osvojiti" mir bez političkog rešenja uz posredovanje međunarodne zajenice.

To je izjavio francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan.

Le Drijan je ponovio pretnje da će zapadne zemlje uzvratiti ukoliko Asad "podlegne iskušenju" da upotrebi hemijsko oružje u borbi za severni deo provincije Idlib, poslednje uporište opozicije. Očekuje se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sirijske snage uskoro pokrenuti ofanzivu na taj deo zemlje.

Ministar je u izjavi za francuski radio Frans-Enter (France-Inter) rekao: "Asad je dobio rat, moramo to da kažemo. Ali nije dobio mir".

On je rekao da čak iako Asadove snage povrate Idlib, to neće rešiti probleme zbog kojih je izbio rat pre sedam godina.

Le Drijan je rekao da će Francuska izvršiti pritisak ovog meseca na Generalnoj skupštini UN za političko rešenje u Siriji i za održavanje razgovora s Rusijom, Turskom i Iranom da se navedu da upotrebe svoj uticaj na Asada da osiguraju političke pregovore posle okončanja rata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.