Asad: Ne znam koliko je tačno došlo terorista s Balkana

Izvor: B92, 06.Apr.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad: Ne znam koliko je tačno došlo terorista s Balkana

Sirijski predsednik Bašar Asad kaže da nema tačnih podataka koliko u Siriji ima džihadista i terorista s Balkana, pošto nema kontrolu nad granicom s Turskom.

Asad je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da u Siriji ne postoji umerena opozicija, već samo džihadisti i teroristi, i odbacio ideju o federalizaciji zemlje.

Na pitanje koliko je terorista u Siriju došlo s Balkana, Asad je rekao da nema tačnih informacija zbog "turskog suseda pod vođstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalca (predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana koji podržava jačanje prisustvo tih terorista u Siriji".

"To nam onemogućava kontrolu granica, i posledično nam ne omogućava tačnu statistiku o broju terorista koji ulaze i izlaze iz zemlje. Ali, glavno pitanje nije pitanje nacionalnosti tih terorista, jer znate da teroristi gledaju na ceo svet kao na jedinstvenu arenu. Oni ne vode računa ni o nacionalnoj dimenziji, ni o političkim granicama. Tako da opasnost za vašu zemlju ili za Evropu uopšteno, ne dolazi samo od evropskih terorista", rekao je Asad.

Asad je rekao da u Siriji ne postoji umerena opozicija, već "samo džihadistička opozicija, naravno u iskrivljenom smislu džihada" i dodao da takva opozicija ne prihvata ni dijalog ni rešenje, osim putem terorizma. On je rekao da teroristi ne mogu biti opozicija, da su oni tokom pregovora u Astani započeli napad na Damask, Hamu i druge delove Sirije.

"Te terorističke grupe povezane su s programima delovanja stranih država. Oni ne pripadaju nekoj struji ili pokretu u sirijskom narodu koji traže političku reformu ili određeno rešenje, nisu to činili ni pre, a ne čine ni tokom rata. Neki delovi tih grupa mogu izgledati politički, u smislu da ne nose oružje, ali podržavaju terorizam, dok su neki povezani sa saudijskim, turskim i zapadnjačkim programima delovanja", rekao je Asad.

Asad je rekao da se samo sirijska arapska vojska bori proti terorizma, dok zapadne zemlje, iako su objavile rat terorizmu, podržavaju terorizam i sarađuju s teroristima u Siriji. On je dodao da Sirija ima podršku saveznika - Irana, Rusije i Hezbolaha iz Libana.

"Zapadne zemlje koje su objavile rat terorizmu još uvek ga podržavaju. One ga ne suzbijaju, a terorizam koriste samo kao izraz za domaću javnost. Činjenica je da oni koriste terorizam kao platformu za različite političke programe delovanja, čak i onda kada im se taj terorizam obije o glavu i izazove žrtve u njihovim zemljama", rekao je sirijski predsednik.

Asad je rekao da je za Siriju hrvatski narod prijateljski i da ne može biti odgovoran za svoje greške vlade, kao i da je moguće obnoviti diplomatske i ekonomske odnose Hrvatske i Sirije, ali da to zavisi od političkog usmerenja vlade u Zagrebu.

"Mi nismo nikada, tokom cele naše istorije, otkad su započeli odnosi između nas i Hrvatske - sada, a bivše Jugoslavije - u prošlosti, izveli nikakav neprijateljski čin protiv tih zemalja. Uvek smo ih smatrali prijateljima. Kakvo opravdanje ima vlada da pošalje oružje teroristima u Siriji koje će se koristiti za ubijanje nedužnih Sirijaca? Mislim da nema opravdanja za to i nadamo se da sadašnja vlada to ne prihvata", rekao je Asad.

Sirijski predsednik je odbacio ideju federalizacije svoje zemlje, navodeći da to zavisi od Ustava koji zavisi od naroda, a da većina Sirijaca ne prihvata federalizam jer je to smatra uvodom u podele.

"Nema opravdanja za federalizam jer Sirijci su živeli zajedno, u istom sistemu, bez ikakvih problema, decenijama i stolećima, i pre postojanja sirijske države, čak i za vreme i pre Osmanskog carstva. Nema istorijskih ratova između delova sirijskog naroda kojima bi se opravdavala tvrdnja da te sekte, religije ili etniciteti ne mogu živeti jedne s drugima. Tako je pitanje federalizma izmišljeno radi postizanja situacije slične onoj u Iraku kako bi se proizvela slaba država, slaba vlada, slab narod i slaba domovina", rekao je Asad.

On je rekao da njegovo svrgavanje traže zapadne zemlje, predvođene SAD, u partnerstvu s Velikom Britanijom i Francuskom, jer ne prihvataju nezavisne države i ravnopravne odnose.

Dodao je da većina zemalja Zaliva, zajedno sa Zapadom, podržava pobunjenike jer su "većina zalivskih država satelitske države koje se ne usuđuju da kažu: 'Ne' ".

Asad je rekao da su SAD zainteresovane za Siriju jer se "američka politika generalno zasniva na kreiranju haosa u raznim delovima sveta i sukoba između država".

Na pitanje da je došlo do promene u američkoj politici pobedom Donalda Trampa na predsedničkim izborima, Asad je rekao da zasad nema promena. "Budući da su poslali trupe u Siriju bez saradnje i bez zahteva legitimne sirijske vlade, to znači da ta administracija, kao i druge, ne želi povratak stabilnosti u Siriji", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Asad: Nemamo tačnih podataka koliko je terorista došlo s Balkana

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2017

Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je da nema tačnih podataka o tome koliko u Siriji ima džihadista i terorista s Balkana, pošto njegova vlast nema kontrolu nad granicom s Turskom...Asad je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da u Siriji ne postoji umerena opozicija, već samo džihadisti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.