Kina: Potvrđeno 60.000 poginulih, strahuje se da je broj mnogo veći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Potvrđeno 60.000 poginulih, strahuje se da je broj mnogo veći

ČENGDU - Kineski premijer Ven Điabao saopštio je danas da je u zemljotresu koji je pogodio Sečuan pre dve nedelje poginulo više od 60.000 ljudi, i da bi broj nastradalih mogao da premaši 80.000.

Điabao je danas, u društvu generalnog šekretara UN Ban Ki Muna koji je helikopterom stigao u nastradalo područje Sečuana, izneo novinarima poslednji bilans katastrofe koja je pogodila ovu regiju 12. maja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Generalni sekretar je posle jučerašnjih razgovora u Pekingu sa kineskim zvaničnima i predstavnicima agencija za pomoć, danas stigao u Čengdu, epicentar potresa, gde će obići razorene predele i sresti se sa preživelima.

Ban je obećao pomoć Kini u obnavljanju porušene infrastrukture i dodao da UN čekaju kineski izveštaj o tome šta joj je sve potrebno.

"Ukoliko budemo posvećeno radili, prevazićićemo ovu situaciju. Ceo svet je uz vas i podržava vas", rekao je Ban Venu, ponavaljući pohvale kineskim liderima za uložene napore i izvanrednu organizaciju u pružanju pomoći postradalima od prvih trenutaka posle zemljotresa.

Zamenik guvernera Sečuana Li Čengiun rekao je da provincijske vlasti predviđaju da će putevi biti popravljeni i gradovi obnovljeni u naredne tri godine.

Li je dodao da će 9.000 povređenih u zemljotresu biti prebačeno u druge provincije i dodao da je potrebno više psihologa da bi se pomoglo preživelima da prevaziđu traume. On je istakao da je pomoć naročito potrebna deci koja su u zemljotresu izgubila roditelje, kao i đacima koji su bili svedoci pogibije svojih drugova iz razreda.

Spasioci su do sada uložili ogromne napore kako bi sagradili kampove za preživele i pribavili im hranu i medicinsku pomoć.

Kina je poslala oko 100.000 vojnika u područja razorena zemljotresom, a primila je i određenu količinu pomoći iz sveta.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.