Dalaj lama: Kina se otvara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj lama: Kina se otvara

LONDON - Reakcije Kine nakon razornog zemljotresa ukazuju na njeno otvaranje, ali Pekingu i dalje nedostaje neophodan moralni autoritet da bi ta zemlja postala prava supersila, ocenio je tibetanski budistički vođa dalaj-lama.

On je to rekao u razgovoru za radio Bi-Bi-Si koji će danas biti emitovan, odgovarajući na pitanje da li mu reakcije Kine na zemljotres pružaju nadu da će biti postignut sporazum između Pekinga i Tibeta.

Reakcije nakon zemljotresa ukazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se Kina "menja, postaje otvorenija i mislim da lideri malo po malo idu ka većem otvaranju, većoj transparentnosti", rekao je dalaj-lama, koji do 30. maja boravi u poseti Velikoj Britaniji.

On kaže da je ambicija Kine da postane supersila i da ona to zaslužuje. Kina je "najnaseljenija i najstarija" zemlja, rekao je dalaj-lama, ali je dodao da je Zapadu bilo potrebnije da ima dobre ekonomske odnose sa Pekingom nego da Tibet ima veću autonomiju.

"Da bi postali supersila, poštovana supersila, nedostaje im moralni autoritet", ocenio je dalaj-lama. "Ljudska prava, verske slobode i problemi životne sredine su dugoročno gledano važniji od ekonomije", istakao je tibetanski duhovni lider.

On je takođe rekao da saoseća sa svim roditeljima koji su izgubili decu u zemljotresu u Kini, podsećajući da je u toj zemlji na snazi politika jednog deteta.

U zemljotresu jačine 7,9 stepena Rihtera koji je 12. maja pogodio jugozapadni deo Kine, poginulo je ili nestalo više od 74.000 ljudi, a više od pet miliona je ostalo bez krova nad glavom, podaci su kineske vlade.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.