Parivodić: Finansijske kompenzacije za restituciju nerealne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2011, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parivodić: Finansijske kompenzacije za restituciju nerealne

MOKRA GORA -

Celokupne finansijske kompenzacije prilikom povraćaja imovine koja je podržavljena nisu realne, zato što bi one morale da budu beznačajno male da bi država mogla svima da vrati imovinu, za šta ona nema pare, izjavio je predsednik EKI investmenta Milan Parivodić.

Parivodić, koji je i bivši ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Srbije sredinom 2000, rekao je da je ideja da se osam do 10 odsto imovine vraća starim vlasnicima kroz obveznice koje dospevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na rokove od 10 ili 12 godina, "nije rešenje pitanja i nije restitucija, jer tu nema ni socijalnog efekta umirenja, niti ima ekonomski efekat".

Biće to opet besplatna raspodela nečega što smo već videli, a što se pokazalo kao bezvredno za one koji dobijaju i opterećujuće za državu koja za veliki broj sticalaca prava na akcije otvara račune, rešava molbe ili žalbe i slično, ocenio je Parivodić.

Parivodić se zalaže za donošenje Zakona o restituciji i Zakona o javnoj svojini, čiji bi cilj bio da vlasnički decentralizuje Srbiju, da i autonomne pokrajine i lokalne uprave postanu vlasnici odgovarajućeg dela državne imovine, a ne da sve bude u vlasništvu Republike Srbije.

Parivodić smatra da jedini način da se reši pitanje restitucije jeste uz pomoć naturalne restitucije, odnosno da se sve što je u vlasništvu države, a potiče od oduzimanja, vrati, pa zatim da država da neku alternativnu imovinu, pogotovo ukoliko se radi o poljoprivrednom ili šumskom zemljištu.

Ukoliko nijedno od tih rešenja nije moguće i ne bude tzv. realne supstitucije, tek onda treba da se ide na finansijsku kompenzaciju i to je jedini metod koji država može da izdrži, ukazao je Parivodić.

Ocena ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama iz 2006. koja je data na razmatranje Ustavnom sudu, odložena je za april - maj ove godine, ranije su preneli mediji.

Ovaj zakon propisuje tzv. naturalnu restituciju, prema kojoj se oduzeta imovina može vratiti u tom obliku ili da se kompenzuje drugom vrstom imovine ukoliko je nemoguć naturalni oblik.

Novi Zakon o restituciji mora biti usaglašen sa odlukom Ustavnog suda, a očekuje se da bude donet polovinom ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.