NS: Država počela da vraća imovinu

Izvor: B92, 05.Maj.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Država počela da vraća imovinu

Novi Sad -- Država je počela da vraća imovinu koja je nacionalizovana posle Drugog svetskog rata. Među vraćenom imovinom je i deo Tanurdžićeve palate u Novom Sadu.

Više od šezdeset godina borila se porodica Tanurdžić da povrati imovinu, a rešenjem Agencije za restituciju naslednicima je vraćeno devet lokala u Novom Sadu.

Imovina će prvo biti vraćena tamo gde ne postoji nikakav spor, a zatim će uslediti i rešavanje komplikovanijih zahteva, kaže direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Agencije za restituciju.

"Mi sad vraćamo imovinu u naturi, doneli smo već deset rešenja i zakazan je veliki broj rasprava nakon čega će uslediti donošenje novih rešenja u maju i u junu mesecu, naravno i kasnije. S obzirom da se radi o povraćaju u naturi, mi nemamo obavezu procene te imovine, međutim, ovako okvirno koliko smo mogli da procenimo, vraćeno je u vrednosti oko 7 miliona evra”, kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

U Mreži za restituciju su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Međutim, najveći izazov biće vraćanje zemljišta.

"97 odsto slučajeva, govorim o zemljištu koje se potražuje i za nas će biti veliki testovi gde ćemo se zaista truditi da damo svaku vrstu doprinosa i Agenciji i svim drugim državnim organima da se počne sa vraćanjem zemljišta, da se pristupi izmenama zakona, da se uvede supstitucija, zamenska restitucija, jer je ona neizbežna, da bi se zaista ili ono bar većina što se potražuje vratilo u naturi", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Zakonom je predviđeno da se imovina vraća u naturi. Međutim, ukoliko takva mogućnost ne postoji, građani mogu da računaju na novčano obeštećenje. Prva obeštećenja očekuju se već na jesen.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje primena zakona o restituciji

Izvor: Studio B, 05.Maj.2012

Na osnovu Zakona o restituciji, ovog meseca i sledećeg većina poslovnog prostora u centru grada koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, biće vraćena njihovim vlasnicima ili pravnim naslednicima...To je za Vesti Studija B izjavio direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić i dodao da je...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.