Izvor: RTS, 01.Nov.2021, 06:44

Može li restitucija naslednicima da vrati i predratni brend

U Srbiji je do sada vraćeno 95 odsto imovine koja je mogla da se vrati u naturalnom obliku. Doneto je i gotovo 3.000 rešenja o obeštećenju u novcu, a isplata akontacije počinje 31. marta. I dok su naslednici predratnih vlasnika uglavnom tražili povraćaj nepokretne imovine, podnet je i zahtev za vraćanje intelektualne svojine.
"Ovo je moj deda sa radnicima fabrike bombona i ratluka 'Takovo'" – ovako porodičnu priču počinje naslednik Ivana Milosavljevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ive bombondžije kako su ga Milanovčani zvali, osnivača i vlasnika radionice za proizvodnju bombona i ratluka "Takovo".

Fabrika je radila, upošljavajući 300 radnika, sve do 1948. godine kada je oduzeta po Zakonu o nacionalizaciji, o čemu, tvrde naslednici, nikada nije dobijeno rešenje.
Predratni vlasnik, u društvenom preduzeću postao je šef proizvodnje. Već 1962. godine dolazi do spajanja sa Zemljoradničkom zadrugom "Progres" i nastaje PIK "Takovo"
"Sačinjen je inventar, spisak šta sve strane, obe strane unose u to novo preduzeće. "Takovo" unosi svoju industrijsku i intelektualnu svojinu a to je brend, kao "Takovo", znači ime, žig, pečat, proizvodne mašine, znači to je industrijska svojina i tržište", objašnjava naslednik Vladan Milosavljević.
PIK "Takovo" je privatizovan 2004. godine kada i počinje borba naslednika za ono za šta veruju da im pripada.
U Agenciji za restituciju kažu da su prema Zakonu iz restitucije izuzeti rezidencijalni objekti, ambasade, sedišta organa državne uprave i lokalnih samouprava neophodnih za njihov rad, umetnička dela iz muzejskih zbirki, onoga što je sada u privatnom vlasništvu ili je privatizovano.
"Znajući da je 'Takovo' privatizovano zajedno sa brendom 'Takova', uspešnim brendom, naravno da taj brend ne može biti vraćen. Prodat je jednostavno i brend kada se radila privatizacija. Ono što danas postoji, što je oduzeto, pa danas postoji, i što je u svojini što javnih preduzeća, što države što subjekata osnovanih od strane države, to se vraća i u tim postupcima smo mi pri kraju. Tu više nema mnogo posla. Ostalo je poljoprivredno zemljište, ali i to je u završnoj fazi", kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.
Naslednici veruju da bi bilo moguće da se ovaj specifičan slučaj reši kroz udeo u kompaniji u vrednosti imovine unete u PIK "Takovo" ili plaćanjem korišćenja brenda čija je vrednost procenjena u tenderskoj dokumentaciji.
"Sudska praksa nije zauzela svoj stav s obzirom da ovakvog slučaja nije bilo u sudskoj praksi. Stručna zajednica, barem u javno dostupnim izvorima nije zauzela stanovište s obzirom da nije bilo radova na ovu temu tako da bi trebalo rešiti ovo pitanje eventualno kroz izmene i dopune ili kroz donošenje novog zakona kada za to budu uslovi stvoreni ili da se radovi koji će uzeti u obzir uporedno pravnu praksu s obzirom da mi nismo jedina zemlja koja je imala postupak restitucije", navodi Vladimir Marenović iz kancelarije "Živko Mijatović i partneri".
Pravni stručnjaci kažu da prema sadašnjem rešenju, koje izričito ne isključuje žig, ali ga i ne navodi kao predmet vraćanja, bivši vlasnik oduzetog preduzeća može da računa na obeštećenje, pod uslovom da je žig bio naveden u aktivi preduzeća.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.