Sud EU nije nadležan za odlučivanje u sporu Hrvatske i Slovenije

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud EU nije nadležan za odlučivanje u sporu Hrvatske i Slovenije

Sud EU u Luksemburgu proglasio se nenadležnim za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, prenosi "Indeks".
Ovakvom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja, prenosi Indeks, napominjući da su odluke Suda EU su konačne i nema žalbe.

Slovenski mediji ističu da je sud "naložio da zemlje u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s člankom 4. Ugovora o EU koji govori o lojalnoj suradnji članica koje moraju pronaći rešenje tog spora u skladu s međunarodnim pravom", prenosi Indeks.  
Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu člana 259 Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu EU da utvrdi da li Hrvatska kriši dva člana Ugovora koji se odnose na poštovanje vladavine prava i lojalnu saradnju među državama članicama.
Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o slobodi kretanja osoba i direktive o pomorskom prostornom planiranju.
Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dve države nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, nego da je reč o sporu koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji treba rešavati primenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.