Sud EU nije nadležan za odlučivanje u sporu Hrvatske i Slovenije

Sud EU u Luksemburgu proglasio se nenadležnim za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, prenosi "Indeks".

Ovakvom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja, prenosi Indeks, napominjući da su odluke Suda EU su konačne i nema žalbe.

Slovenski mediji ističu da je sud "naložio da zemlje u skladu s člankom 4. Ugovora o EU koji govori o lojalnoj suradnji članica koje moraju pronaći rešenje tog spora u skladu s međunarodnim pravom", prenosi Indeks.  

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu člana 259 Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu EU da utvrdi da li Hrvatska kriši dva člana Ugovora koji se odnose na poštovanje vladavine prava i lojalnu saradnju među državama članicama.

Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o slobodi kretanja osoba i direktive o pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dve države nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, nego da je reč o sporu koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji treba rešavati primenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара