Sud EU se proglasio nenadležanim za odlučivanje u sporu Hrvatske i Slovenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2020, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud EU se proglasio nenadležanim za odlučivanje u sporu Hrvatske i Slovenije

Sud EU proglasio se danas u Luksemburgu nenadležnim po slovenačkoj tužbi protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici.

Ovakvom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja, prenosi Hina, napominjući da su odluke Suda EU konačne i nema žalbe.

Slovenija je pokrenula postupak protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hrvatske na osnovu člana 259 Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu da utvrdi da li Hrvatska krši dva člana Ugovora koji se odnose na poštovanje vladavine prava i lojalnu saradnju među državama članicama.

Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o slobodi kretanja osoba i direktive o pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dve države nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda EU.

Hrvatska je mišljenja da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji bi trebalo rešavati primenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sud EU se proglasio nenadležnim za tužbu Slovenije protiv Hrvatske

Izvor: Danas, 31.Jan.2020

Sud Evropske unije proglasio se danas u Luksemburgu nenadležnim za slovenačku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava uzrokovane nesprovođenjem arbitražne odluke o granici.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.